AKO NATO ISPORUČI ORUŽJE UKRAJINI, POSTAĆE LEGITIMAN CILJ! Rusija uputiila ozbiljne pretnje!

Autor:

Svet

30.11.2022

08:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ministri spoljnih poslova NATO poručili su juče da će saveznici nastviti da podržavaju Ukrajinu, rekao je generalni sekretar vojne alijanse Jens Stoltenberg, a šef ukrajinske diplomatije Dmitar Kuleba istakao je da je potrebna brža pomoć.

AKO NATO ISPORUČI ORUŽJE UKRAJINI, POSTAĆE LEGITIMAN CILJ! Rusija uputiila ozbiljne pretnje!

Foto: Tanjug/AP

- Podržaćemo Ukrajinu sve dok bude trebalo, nećemo posustati. Tragedija bi bila za Ukrajinu ako bi Vladimir Putin pobedio, a i za svet jer bi postao opasniji. U interesu je NATO da podrži Ukrajinu -  naglasio je Jens Stoltenberg.

On je posle sastanka sa Kulebom rekao da su se saveznici složili da je potrebno tešnje sarađivati sa Ukrajinom.

- Podrška koju pružamo videlo se predstavlja onu razliku na terenu. Pomoć koju prižamo NATO i EU pomaže - podvukao je Stoltenberg. Rekao je da su svi šokirani napadima Rusije na ukrajinske gradove i infrastrukturu i činjenicu da Rusija koristi zimu kao oružje.

Kuleba je podsetio da je poslednji put kada se obraćao NATO koristio tri reči "oružje, oružje, oružje“.

- To oružje koje sam tada došao da tražim pomaže nam da oslobađamo naše teritorije i građane od zlostavljanja - naglasio je on.

Stoltenberg je, nakon prvog dana sastanaka ministara spoljnih poslova zemalja alijanse u Bukureštu, rekao da ta organizacija razgovara o mogućnosti snabdevanja oružanih snaga Ukrajine PVO sistemima Patriot. Pentagon je istovremeno poručio da SAD ne planiraju da pošalju svoje PVO sisteme Kijevu, navode RIA Novosti.

Sa druge strane iz Moskve stiže upozorenje da će ukoliko NATO počne da snabdeva Ukrajinu protivvazdušnim sistemima Patriot oni zajedno sa osobljem NATO postati legitimna meta ruske vojske.

- Ako, kao što je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nagovestio, NATO počne da snabdeva kijevske fanatike PVO sistemima Patriot, oni će odmah zajedno sa osobljem NATO postati legitimna meta naših oružanih snaga - napisao je zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev na društvenoj mreži Telegram, prenose RIA Novosti.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da zapadne zemlje koje podržavaju kijevski režim ''postaju strane u sukobu''.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading