IMALA JE SAMO 4 GODINE, RUSI SU JE SILOVALI! Supruga Volodimira Zelenskog govorila o JEZIVIM DETALJIMA RATA u Ukrajini

Autor:

Svet

29.11.2022

19:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva dama Ukrajine ocenila je da je nasilje nad ženama "najokrutniji i najdivlji način pokazivanja nadmoći".

IMALA JE SAMO 4 GODINE, RUSI SU JE SILOVALI! Supruga Volodimira Zelenskog govorila o JEZIVIM DETALJIMA RATA u Ukrajini

Foto: Tanjug/AP

Supruga predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Olena trenutno boravi u Londonu, gde se sastala sa mnogim visokim zvaničnicima, a danas je održala govor u britanskom parlamentu.

Zelenska je iskoristila priliku da uporedi situaciju u Ukrajini sa stradanjem Britanije u Drugom svetskom ratu.

- Britanija je doživela vazdušne napade, čiju istinu danas doživljavamo. Rusi hoće da nas bace na kolena, svaki dan čujemo sirene. Niste tada odustali, nećemo ni mi sada. Nikada se nećemo predati. Međutim, pobeda nije jedina stvar koju želimo. Želimo pravdu. Došla sam ovde da tražim pravdu - rekla je Zelenska i pred parlamentarcima opisala strahote sa kojima se Ukrajina danas suočava.

- Rusija masovnim napadima želi da napravi užas u Ukrajini. Više od 20 miliona Ukrajinaca svakodnevno živi bez struje, vode i grejanja. U mnogim okupiranim gradovima i selima Rusi koriste 'sistematsko nasilje'. Identifikovali smo hiljade Rusa koji su počinili razne zločine, uključujući i polne. Najmlađa žrtva silovanja imala je četiri godine... - dodala je.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Olena Zelenska

 

Dan ranije, Zelenska je na konferenciji u Londonu rekla da su "polno nasilje i zločini" deo ruskog "arsenala" kojim žele da "ponize Ukrajince" i zatražila "međunarodni odgovor" u vezi sa tim. 

- Državno tužilaštvo u ovom trenutku istražuje više od stotinu slučajeva polnog nasilja za koje se sumnja da su ih počinili ruski vojnici - rekla je Zelenska i dodala da je to samo "mali deo" velikog broja takvih slučajeva u ukrajinski sukob, prenosi Mondo.

Ona je podsetila da je prvi slučaj za koji se vodi sudski postupak slučaj žene koju su vojnici silovali nakon što su joj ubili muža. Posle ruske invazije 24. februara, "okupatori su imali sve više mogućnosti da ponize Ukrajince i, nažalost, polno nasilje i polni zločini su deo njihovog arsenala - istakla je Zelenska. 

Rusija "sistematski i otvoreno" sprovodi polno nasilje, dodala je ona. 

- Zato je izuzetno važno da se to proglasi ratnim zločinom kako bi agresori bili procesuirani - rekla je ona, pozivajući na "međunarodni odgovor" za "kompromitovanje polnog nasilja u sukobima".

Konferenciju, koja se održava u ponedeljak i utorak, organizovala je britanska vlada zajedno sa predstavnicima oko 70 zemalja. 

- Zaista se nadam da će svet odgovoriti na ono što se trenutno dešava u Ukrajini - rekla je ona. 

Olena Zelenska je ocenila da je polno nasilje "najokrutniji i najdivljiji način pokazivanja nadmoći".

- Svi znaju da postoji veliki broj silovanja, koje je izvršila ruska vojska u Ukrajini, ali Zelenska ističe da žrtve ne govore mnogo o tome iz straha da će se njihovi agresori vratiti i ponoviti zločin. Vlada je osnovala kancelariju za psihološku pomoć žrtvama rata - rekla je Zelenska. 

Zelenska se juče u Dauning stritu sastala i sa Akšatom Murti, suprugom britanskog premijera Rišija Sunaka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Goca

29.11.2022 21:06

Ova Zelenski bas prica velike lazi

ranko

29.11.2022 21:24

Koje ti sranja pricas ,jel to pripremljeno za englesku javnost ,silovana djevojcica od 4 godine daj kako t e nije bre sramota iznositi takve lazi..Pravite sliku da bui sebe pokazali kao nevine zrtve ..Dosla si u zemlju koja je pocinila genocid sirom svijeta i tu drzis govore ..

George

29.11.2022 21:24

Ocito je da laze jednako kao I njen muz Zelenski

Maki

29.11.2022 21:59

Žalosno je da vi novinari na ovakav način koristite rat, da bolje prodate neku vest. Iz naslova bi se moglo drugačije protumačiti o čemu tekst govori. Sramota. Kao da je malo muke, nego vi treba da dolivate.