NEKOM MAJKA, NEKOM JAMAJKA! Austrijskim funkcionerima zbog inflacije PORASLE plate

Autor:

Svet

29.11.2022

10:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Dok zaposleni raznih privrednih grana još pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru, odnosno o povećanju plata, političarima one „skaču” automatski.

NEKOM MAJKA, NEKOM JAMAJKA! Austrijskim funkcionerima zbog inflacije PORASLE plate

Foto: Tanjug/AP

U Austriji, zbog visoke stope inflacije, rastu plate političarima.

Revizorska ustanova prosledila je vladi „faktor prilagođavanja” plata, to jest onaj postotak po kojem će plate državnih funkcionera porasti od 1.januara.

Kao osnova se uzima inflacija koja je bila od jula 2021.do juna ove godine, a to je 5,3 odsto. Time će značajno skočiti primanja, na primer, predsednika Austrije za 1.344 evra mesečno, na 26.701 evro bruto mesečno.

Kancelaru će plata biti povećana za 1.200 evra, na 23.840 evra. Poslanicima plata će biti veća za 497 evra, na 9.832 evra. Povećanje plate stupa na snagu automatski, ukoliko parlament ne donese odluku o neprilagođavanju plata političara stopi inflacije.

Dok vladajuće stranke Narodna partija (OVP) i Zeleni ćute, Socijaldemokratska partija (SPO) i Slobodarska stranka (FPO) zahtevaju odluku o neprimenjivanju automatizma prilagođavanja plata inflaciji, preneo je Tanjug.

Lider FPO Herbert Kikl zatražio je, čak, da se smanje plate članovima vlade, ali i „lažnoj opoziciji”, zbog lošeg vođenja politike od lokdauna do sankcija protiv Rusije.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading