RUSI NAPUŠTAJU NUKLEARKU ZAPOROŽJE? Šef Energoatoma: Stiče se utisak da pakuju svoje kofere i kradu sve što mogu

Autor:

Svet

28.11.2022

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef ukrajinske državne kompanije za atomsku energiju rekao je u nedelju da ima znakova da se ruske snage možda pripremaju da napuste nuklearnu elektranu Zaporožje, koju su okupirali u martu nedugo nakon početka invazije.

RUSI NAPUŠTAJU NUKLEARKU ZAPOROŽJE? Šef Energoatoma: Stiče se utisak da pakuju svoje kofere i kradu sve što mogu

Foto: Tanjug/AP

Takav potez bio bi velika promena na bojnom polju u delimično okupiranoj jugoistočnoj Zaporoškoj oblasti, koju je predsednik Vladimir Putin pripojio Rusiji sa još tri regiona u septembru i gde se linija fronta jedva pomerala mesecima. Ponovljeno granatiranje oko elektrane, najveće u Evropi, podstaklo je strahove od nuklearne katastrofe, prenosi Blic.

Vredno predati kontrolu IAEA

- Proteklih nedelja efektivno primamo informacije da su se pojavili znakovi da se oni (Rusi) možda pripremaju da napuste (elektranu) – rekao je na nacionalnoj televiziji Petro Kotin, šef Energoatoma, preneo je Rojters.

Osoblju zabranjeno da prolazi

- Prerano je. Ne vidimo to sada, ali oni se pripremaju (da odu). Svom ukrajinskom osoblju je zabranjeno da prolaze kontrolne punktove i da putuju na teritoriju (pod kontrolom) Ukrajine – rekao je on.

Rojters podseća da se šef IAEA Rafael Grosi sastao sa ruskom delegacijom u Istanbulu 23. novembra da diskutuju o uspostavljanju zone zaštite oko elektrane kako bi se sprečila katastrofa. NE Zaporožje je nekad obezbeđivalo oko petinu struje u Ukrajini. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je dan nakon sastanka da bi odluku o zoni zaštite trebalo doneti “prilično brzo”, kako je prenela RIA.

Republika

Foto: Youtube/printscreen

NE zaporožje

 

Ukrajina je ranije ovog meseca povratila južni grad Herson i deo zemlje na desnoj obali Dnjebra u istoimenom regionu, istočno od Zaporoške oblasti. U petak je IAEA rekla da su tri ukrajinske nuklearne elektrane na teritorijama koje drži vlada u Kijevu ponovo povezane na električnu mrežu, dva dana nakon što su zbog ruskih udara zatvorene po prvi put za 40 godina.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading