NOVI SAVEZ PEKINGA I PJONGJANGA: Si Đinping poslao poruku Kim Džong Unu - promene u svetu, vremenu i istoriji dešavaju na neviđene načine

Autor:

Svet

26.11.2022

18:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Si je u poruci Kimu rekao da je Peking spreman da radi sa Severnom Korejom na „miru, stabilnosti.

NOVI SAVEZ PEKINGA I PJONGJANGA: Si Đinping poslao poruku Kim Džong Unu - promene u svetu, vremenu i istoriji dešavaju na neviđene načine

Foto: Tanjug/AP

Kineski predsednik Si Đinping rekao je severnokorejskom lideru Kim Džong Unu da je Peking spreman da sarađuje sa Pjongjangom na miru u svetu, prenose severnokorejski mediji. Sijeva poruka dolazi nekoliko dana nakon što je Severna Koreja ispalila interkontinentalnu balističku raketu u jednom od svojih najmoćnijih testova do sada, rekavši da će koristiti sopstveno nuklearno oružje da se suprotstavi onome što vidi kao nuklearnu pretnju SAD.

Severna Koreja je izvela lansiranja poslednjih nedelja i porasla su bojazan da priprema svoj sedmi nuklearni test, prvi od 2017. godine.

Si je u poruci Kimu rekao da je Peking spreman da radi sa Severnom Korejom na „miru, stabilnosti, razvoju i napretku regiona i sveta“, prenela je zvanična severnokorejska centralna novinska agencija KCNA.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Si je rekao da je spreman da radi sa Pjongjangom jer se „promene u svetu, vremenu i istoriji dešavaju na neviđene načine“, izvestila je KCNA, pozivajući se na poruku za koju se navodi da je primljena kao odgovor na Kimove čestitke nakon što se sreo sa Sijem u kineskom komunističkom centru. Kongres stranke prošlog meseca dodeljen treći mandat.

Pre nekoliko dana, Si i Bajden su se sastali

Nekoliko dana pre lansiranja ICBM Severne Koreje, Si se sastao na marginama samita G7 na Baliju sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, koji je izrazio uverenje da Peking ne želi da Pjongjang dalje eskalira. Vašington je rekao da želi da Kina, najvažniji saveznik i ekonomski podržavalac Pjongjanga, iskoristi svoj uticaj da obuzda Severnu Koreju.

Čini se da je raketa lansirana 18. novembra najnovija severnokorejska interkontinentalna raketna raketa sa potencijalnim dometom do kopna SAD. Savet bezbednosti UN održao je otvoreni sastanak uoči pokretanja, na kojem su SAD, Britanija, Francuska i Indija, između 14 drugih nacija, „snažno osudile“ postupke Pjongjanga.

Međutim, zapadni diplomata je rekao za AFP da su Kina i Rusija odlučile da ne stoje iza zajedničke izjave od ponedeljka. Ranije ovog meseca, SAD su optužile Peking i Moskvu da štite Pjongjang od daljeg kažnjavanja.

Kina i Rusija su u maju stavile veto na pokušaj SAD da uvede strože sankcije Severnoj Koreji zbog prethodnih lansiranja. Pjongjang je već pod višestrukim sankcijama zbog svog nuklearnog programa i programa balističkih projektila, a Kina čini više od 90 odsto bilateralne trgovine ove osiromašene zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading