HOMOSEKSUALCI U RUSIJI NE SMEJU DA ZUCNU VIŠE: Nov Putinov zakon o LGBT uskraćuje sva prava

Autor:

Svet

24.11.2022

19:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema novom zakonu, koji još treba da odobri gornji dom parlamenta i predsednik Vladimir Putin, svaki postupak ili informacija koje se smatra pokušajem promocije homoseksualnosti, mogli bi biti kažnjeni velikom novčanom kaznom.

HOMOSEKSUALCI U RUSIJI NE SMEJU DA ZUCNU VIŠE: Nov Putinov zakon o LGBT uskraćuje sva prava

Foto: Tanjug/AP

Ruski parlament odobrio je predlog zakona koji proširuje zabranu "LGBT propagande" i ograničava "demonstriranje LGBT ponašanja", čineći bilo kakvo izražavanje LGBT načina života gotovo nemogućim.

Prema novom zakonu, koji još treba da odobri gornji dom parlamenta i predsednik Vladimir Putin, svaki postupak ili informacija koje se smatra pokušajem promocije homoseksualnosti - bilo u javnosti, na internetu ili u filmovima, knjigama ili reklamama - mogli bi biti kažnjeni velikom novčanom kaznom.

"Brane tradicionalne vrednosti"

Prethodno je zakon zabranjivao samo "promociju LGBT načina života usmerenu na decu". Novi predlog zakona zabranjuje i "demonstriranje LGBT ponašanja deci". Zastupnici kažu da brane tradicionalne vrednosti "ruskog sveta" protiv liberalnog Zapada, za koji kažu da je odlučan uništiti ih - što je argument koji se sve više koristi kao jedno od opravdanja za rusku vojnu kampanju u Ukrajini.

Vlasti su već iskoristile postojeći zakon za zaustavljanje gej parade i pritvaranje aktivista za prava homoseksualaca. Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da je namera novog zakona potpuno isterati iz javnog života takozvane "netradicionalne" LGBT stilove života koje praktikuju lezbijke, homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading