KAKO ĆE SE RATOVATI U UKRAJINI TOKOM ZIME? Dramatično predviđanje generala - BIĆE IZNENAĐENJA!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrlijski general-major izneo je svoju prognozu za zimu na forontovima u Ukrajini.

KAKO ĆE SE RATOVATI U UKRAJINI TOKOM ZIME? Dramatično predviđanje generala - BIĆE IZNENAĐENJA!

Foto: Tanjug-AP, Twitter/Mick Ryan

Mik Rajan o ratu u Ukrajini tokom zime

Rat u Ukrajini ulazi u zimski period, pa je tema velikog broja rasprava u kom pravcu će da ide sukob između Rusije i Ukrajine, kao i kakav će stav svetskih sila biti u narednom periodu.

Penzionisani general-major australijske vojske Mik Rajan se u poslednje vreme često izjašnjavao o oticaju zime na rat u Ukrajini i izneo svoje prognoze kada je ovaj sukob u pitanju.

Inače, Majk Rajan je stručnjak za napredno ratovanje.

- Nedavno su mi postavljali mnogo pitanja o uticaju zime na rat u Ukrajini. U nekim aspektima, ovo je prilično ironično, jer sam rođen i živim na najravnijem, najprašnivijem i najtoplijem kontinentu koji se može zamisliti. Ipak, imam razmišljanja o predstojećem zimskom ratu u Ukrajini - naveo je Rajan.

General-major obrazlaže da ima mnogo istorijskih uvida u samo pitanje o ratovanju tokom zime.

- Indijska vojska je veoma dugo izvodila operacije na velikim visinama i u veoma hladnom periodu. Koreja i Drugi svetski svet nude lekcije o tome kako se ratovi nastavljaju uprkos nastupu zime - podseća Rajan.

 

 

Prema njegovim rečima, malo je verovatno da će rat prestati, ali može da promeni svoj tempo.

Šta možemo očekivati u narednim mesecima?

Mik Rajan se pozabavio i ruskom i ukrajinskom perspektivom.

- Ruski general Surovikin će možda želeti da konsoliduje ključne faktore kao što su logistika, komandovanje i kontrola tokom zime kako bi se osiguralo da se preživi, ali i da bi osigurao da ima pravu imovinu u pravim delovima zemlje - kaže Rajan.

 

 

Kako kaže, nakon što je povlačenje iz Hersona završeno, Surovikin će takođe verovatno preispitati komandu i rukovodstvo svojih snaga.

- Proveo je dovoljno vremena u Ukrajini da bi stekao uvid u to ko su "jaki plivači“ u njegovom liderskom timu, a ko su "slabe karike“ koje treba ukloniti - ističe australijski general-major i dodaje:

- Dakle, očekujte da će Surovikin potencijalno napraviti neke promene u organizaciji kopnenih snaga, raspodeli ključnih nosilaca i glavnih komandanata invazionih snaga.

Republika

Foto: Tanjug-AP, Twitter/Mick Ryan

Mik Rajan o ratu u Ukrajini

Napominje da je zima takođe prilika za Surovikina da planira kampanje koje će se voditi 2023.

- Putin ga nije postavio za komandanta da brani teren. On je tu da obezbedi ostatak teritorije koji nije već zauzet u pet ukrajinskih oblasti koje je Putin anektirao u septembru. Suvorkin će razmišljati o svojim prioritetima za ove ofanzive, njihovom redosledu, gde će koristiti iskusne jedinice, kao i mobilisane trupe, i aktivnostima oblikovanja koje će biti potrebne pre ofanziva 2023. godine. I praviće zalihe municije. - kaže Rajan.

Kako kaže,Surovikin će na kraju želeti da nastavi svoju kampanju strateškog bombardovanja protiv civilnih ciljeva u Ukrajini. Ne postoji etička ili profesionalna osnova za ovo ciljanje. Rusi jasno veruju da ova kampanja vrši pritisak na Ukrajince - i one koji su skloni smirivanju situacije - da se sedne za pregovarački sto, dajući tako Rusiji prostora za disanje.

- Poslednji element koji će biti važan tokom zime, nad kojim Surovikin neće imati veliku kontrolu, jeste kampanja strateškog uticaja Rusije. Iako je malo verovatno da će ove strateške aktivnosti rezultirati prevelikim ukidanjem sankcija u znak podrške Moskvi, Rusija će uglavnom nastojati da osigura da oni koji su se ogradili oko rata u Ukrajini zadrže taj kurs - objašnjava Mik Rajan.

 

 

Što se tiče Ukrajinaca, general-major podseća da su oružane snage Ukrajine pre izvesnog vremena preuzele inicijativu u ovom ratu.

- Sa ofanzivama u Harkovu i Hersonu, oni uzimaju zamah. Nema šanse da će želeti da protraće taj zamah tokom hladnijih meseci. Tako da možemo očekivati da Ukrajinci izvedu oportunističke napade tamo gde pronađu slabosti u ruskoj odbrani, dok nastavljaju da traže i uništavaju logističke čvorove i ruske komandne i kontrolne objekte - kaže Rajan.

- Kao i od Rusa, treba očekivati da Ukrajinci prave planove za 2023. i da izvrše prilagođavanje svog rukovodstva, organizacije i drugih aspekata strukture svojih snaga tamo gde je to potrebno. Ukrajinci su se pokazali boljim od Rusa u taktičkom i institucionalnom prilagođavanju u ovom ratu. Oni će koristiti ovu prilagodljivu kulturu učenja kako bi bili spremni za 2023. - najavljuje asutralijski general-major.

Prema njegovim rečima, trebalo bi očekivati da Ukrajina nastavi i razvija svoju izvanrednu kampanju strateškog uticaja. Ovo je bio sastavni deo ukrajinskog pristupa u "pričanju svojih priča", dobijanju podrške Zapada i degradiranju morala neprijatelja od početka rata.

- Politički, Zelenski će nastojati da zadrži zapadnu podršku koju ima njegova nacija. On će se boriti protiv ruskih informativnih operacija koje će nastojati da ubede Evropljane i druge da su njihovi visoki računi za grejanje tokom zime posledica njihove podrške Ukrajini. Istovremeno, on će nastaviti da konsultuje zapadne lidere o svom planu za okončanje rata, predstavljenom na G20. On je postavio jasne oznake za uslove za koje ukrajinska vlada veruje da su temelji za kraj ovog rata. Kao da njegov posao nije dovoljno težak, Zelenski će takođe preko zime pokušavati da spreči novonastale inicijative za skori početak pregovora sa Rusima. S obzirom na zamah njegovih vojnih snaga, nema razloga da Zelenski sada pristane na pregovore. - napominje Mik Rajan.

Republika

Foto: tanjug/AP/www.profimedia.rs

Vladimir Zelenski i Vladimir Putin

Moguća su iznenađenja

- Ako ništa drugo, treba očekivati još iznenađenja u narednim mesecima. Centralni element rata je kontinuirani napor da se stvori prednost nad neprijateljem. Obe strane će tražiti načine da zadobiju teritoriju, osvoje kapacitete druge strane i degradiraju njihov moral - kaže Rajan.

General-major najavljuje da će tokom predstojeće zime biti više borbi, ali drugačijim tempom i verovatno u manjem obimu. Nastaviće se dugotrajni udari sa obe strane i tekući informacioni rat.

- Zima će zahtevaće da obe strane vode računa o zaštiti svojih vojnika i opreme, da sačuvaju što je moguće više svoje borbene moći, da iskoriste prilike i sprovedu veće ofanzivne kampanje 2023. - zaključuje Mik Rajan.

 

 

Šta se sada dešava u Ukrajini?

Došlo je do pauze u borbama dok Rusija i Ukrajina razmatraju svoje mogućnosti u zimi koja dolazi.

Ukrajina je nakon ponovnog preuzimanja strateški vitalnog južnog lučkog grada Hersona, morala stati kako bi se vojnici odmorili i ponovo opremili.

Mogućnosti Kijeva za daljnje borbene operacije trenutno su ograničene jer reka Dnjepar predstavlja prirodnu barijeru koja će zahtevati značajan napor i planiranje ukoliko Ukrajina želi dovesti nove trupe i borbena vozila potrebna za buduće ofanzivne akcije protiv ruskih jedinica, koje su ukopane u blizini reke.

Rusija je iskoristila iskusne Vagnerove plaćenike na severoistoku, gde su se borbe intenzivirale, uglavnom oko grada Bahmuta. Ukrajinske trupe poslane su u ovaj sektor kako bi ojačale odbranu i zaustavile sporo napredovanje Rusije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
KOJE PITANJE

23.11.2022 18:13

Kako ,pa sankama I skijama !