SNIMAK LIKVIDACIJE RUSKIH RATNIH ZAROBLJENIKA AUTENTIČAN? Njujork Tajms potvrdio: Nije učinjeno ništa da im se pomogne! (UZNEMIRUJUĆI SNIMAK)

Autor:

Svet

21.11.2022

07:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njujork Tajms je objavio da je potvrdio autentičnost video snimaka sa stratišta ruskih ratnih zarobljenika u Makejevki.

SNIMAK LIKVIDACIJE RUSKIH RATNIH ZAROBLJENIKA AUTENTIČAN? Njujork Tajms potvrdio: Nije učinjeno ništa da im se pomogne! (UZNEMIRUJUĆI SNIMAK)

Foto: Printskrin/Tviter

Snimak, koji je „NJujork tajms potvrdio kao autentičan, nudi redak uvid u jedan od mnogih užasnih trenutaka rata“, navodi se u publikaciji. Autori publikacije takođe napominju da su uporedili video snimke sa satelitskim snimcima i došli do zaključka da su snimljeni u Makijevki.

Medicinski savetnik Lekara za ljudska prava Rohini Har je u intervjuu za tu publikaciju rekao da lokve krvi zarobljenika na snimku ukazuju na to da „nije učinjen nikakav napor da se (zatvorenici – prim. aut.) podignu ili da im se pomogne”. Istovremeno, kako je primetio Har, ruska vojska je ležala na zemlji, očigledno nenaoružana, ruke su im bile ili ispružene ili iza glava. 

 

 

- Oni se smatraju nesposobnima ili neborcima, u stvari ratnim zarobljenicima - rekao je Har.

Prema pisanju publikacije, ekspert za ratne zločine Iva Vukušić je „rekla da će tužilac Međunarodnog krivičnog suda verovatno razmotriti ovu epizodu, s obzirom na količinu pažnje koja je privukla”. Prema Vukušićevoj, za uviđaj će biti potrebno obići mesto pucnjave kako bi se utvrdilo ko je gde bio i prikupiti čaure. Pored toga, neophodno je sprovesti patološka i forenzička ispitivanja, kao i proučiti dejstva ukrajinske vojske nakon pucnjave, rekla je Vukušić.

Ekspert je naglasila da ukrajinske vlasti imaju priliku da sprovedu istragu i ohrabrila ih da otvoreno podele svoje nalaze.

Na internetu se u petak pojavio snimak na kojem se vidi kako ukrajinski vojnici ubijaju Ruse koji su se predali i leže na zemlji. Prema rečima predsednika HRC Valerija Fadejeva, to se dogodilo u Makejevki. Šef HRC-a je ovaj incident nazvao demonstrativnim prkosnim zločinom i rekao da će zahtevati međunarodnu istragu. Video zapis HRC-a biće poslat Kancelariji visokog komesara UN za ljudska prava, OEBS-u, Savetu Evrope, Amnesti internešenel, Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i drugim organizacijama.

Kasnije je Ruski istražni komitet pokrenuo krivični postupak zbog ove činjenice, prenose Novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kresoja Bill

21.11.2022 10:37

Zelenskog izvesti pred Medjunarodni sud za ratne zločine. Pored neposrednih izvršioca ovog zločina, na odgovornost pozvati i Zelenog, dosadio već glumeći žrtvu.