ZAŠTO JE KIM DŽONG UN ODLUČIO DA BAŠ SADA SVETU POKAŽE ĆERKU? Eksperti ubeđeni: On želi OVO!

Autor:

Svet

20.11.2022

22:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Severne Koreje Kim Džong Un pokazao je svoju ćerku prvi put u petak tokom testiranja svog najvećeg balističkog projektila, a stručnjaci kažu da je njegova namera da pokaže svetu da će četvrta generacija dinastije naslediti diktaturu svoje zemlje.

ZAŠTO JE KIM DŽONG UN ODLUČIO DA BAŠ SADA SVETU POKAŽE ĆERKU? Eksperti ubeđeni: On želi OVO!

Foto: Tanjug/AP

Kim je fotografisan kako drži za ruku ćerku, a na lansiranju je snimljena i supruga Ri Sol Džu.

Prisustvo ćerke i supruge na tako visoko bezbednosnom događaju sugeriše da Kim signalizira svetu da će liderstvo nad totalitarnom državom preneti na četvrtu generaciju svoje dinastije, rekao je Meden, preneo je Dejli mejl.

On je ocenio da neočekivano prisustvo devojčice na testiranju projektila takođe govori da će nuklearno oružje biti deo tog nasleđa.

Republika

Foto: Tanjug/AP

ćerka Kim Džong Una

 

Severna Koreja je u petak probno ispalila interkontinentalnu balističku raketu “hvasong-17”, kako je izvestila državna novinska agencija KCNA. Kim je tada pozvao na intenzivniji razvoj strateškog naoružanja i obuku taktičkih nuklearnih jedinica, te poručio da najnovija proba potvrđuje da su nuklearne snage Severne Koreje sposobne da odvrate bilo kakvu nuklearnu pretnju, prenosi Blic.

- Ovo je prva prilika kad smo videli ćerku Kim Džong Una na javnom dešavanju. To je veoma značajno i predstavlja određeni stepen utehe za Kima što je izvodi u javnost na takav način. Program nuklearnog oružja i postignuća Kima Džon Una u vezi toga su porodično nasleđe za bilo koga ko ga nasledi. Dakle, ono što vidimo je da Kim emituje da će se verovatno dogoditi nasledna sukcesija četvrte generacije – istakao je američki stručnjak za severnokorejsku političku elitu Majkl Meden, dodajući da je ova poruka namenjena široj eliti Severne Koreje kao i stranim vladama.

Dženi Taun, stručnjak za Severnu Koreju iz organizacije “38 Nort”, kaže da to što je Kim poveo svoju ćerku na lansiranje sugeriše da se on neće poviti pod pritiscima da uspori svoj program naoružanja ili vrati pregovorima.

- On predaje svoje nasleđe – ukazala je Taun.

Republika

Foto: Tanjug/AP

ćerka Kim Džong Una

 

Smatra se da Kim ima troje dece, dve devojčice i dečaka, i da se jedno od njih pojavilo na snimku proslave Nacionalnog dana zemlje ranije ove godine.

Iako KCNA nije imenovala devojčicu sa fotografije, smatra se da je to Kim Džu Ae. Postojanje njegove ćerke do sada nije bilo javno potvrđeno, iako je bivši američki košarkaš Denis Rodman nakon posete Severnoj Koreji 2013. rekao da Kim ima ćerkicu tog imena. Procenjuje se da Džu Ae sada ima oko 12-13 godina.

- To znači da će tinejdžerka za otprilike četiri do pet godina upisati fakultet i biti obučena za upravljanje državom – to bi mogla da bude priprema za nju da preuzme poziciju centralnog lidera ili postane savetnica i "igrač iz senke", kao njena tetka (Kim Jo Džong) – rekao je Meden.

Severnokorejski režim nikad nije potvrdio ko bi preuzeo vođstvo u slučaju onesposobljenosti Kim Džong Una.

Glasine o severnokorejskom vođi Kimu Džong Unu kolale su otkako je došao na vlast 2011, ali su nedavna duga odsustva iz javnosti izazvala spekulacije o njegovom zdravlju i otvorila pitanja o njegovom nasledniku. Stručnjaci su tada ukazali da nije poznato ko će doći sledeći.

Republika

Foto: Tanjug/AP

ćerka Kim Džong Una

 

Prethodne spekulacije fokusirale su se na njegovu sestru Jo Džong, a eksperti su navodili da bi ona i grupa lojalnih savetnika mogli da odigraju ulogu regenta dok jedno od Kimove dece ne poraste dovoljno da preuzme vlast.

Trenutno nema poznatih pravila za nasleđivanje u hijerarhiji severnokorejske vladajuće Radničke partije. Posledica toga je da analitičari mogu da zasnivaju predviđanja o Kimovom nasledniku samo na osnovu prethodnih transfera vlasti.

Prvi, Kim Il Sung, postavio je 1980. sina Kima Džong Ila za naslednika, 14 godina pre svoje smrti 1994. Džong Il je imenovao sina Una kao svog naslednika tek kad je postalo jasno da se verovatno neće potpuno oporaviti od teškog moždanog udara, koji je pretrpeo u leto 2008. Čak i tada je trebalo dve godine da se to zvanične objavi, a Kim Džong Un je bio očigledan naslednik godinu dana pre nego što je stvarno postao lider zemlje.

Dok Kim gaji veliko poverenje prema svojoj sestri, smatra se da njegova supruga Ri Sol Džu, koja se pojavljuje češće nego supruge njegovog oca i dede, ima veći uticaj nego što mnogi misle. U skladu sa običajima u Severnoj Koreji njihov brak je ugovoren, a južnokorejski mediji su ranije pisali da je ona bivša pevačica koju je Kim verovatno zapazio na jednom od njenih nastupa.

- Ne verujem da Kimova supruga ima ambicija da bude ozbiljan politički igrač, ali ona uživa ugled elite - rekao je 2020. za “Post” analitičar Severne Koreje Brus Bektol, bivši pripadnik američke Odbrambene obaveštajne agencije (DIA).

Ken Gos, stručnjak za Severnu Koreju iz organizacije CAN, prokomentarisao je prisustvo Ri Sol Džu na lansiranju u petak.

- Kad god se pojavi Ri Sol Džu, uključene su strateške poruke. Obično su usmerene da se smanje tenzije, radi suprotstavljanja drugim agresivnim porukama (poput testiranja), ili da se pokaže kohezija porodice Kim u vremenima unutrašnjih problema – rekao je Gos.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading