ZVERI NATO MORNARICE U VODAMA MEDITERANA! Gde su podmornice? (VIDEO)

Autor:

Svet

19.11.2022

22:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Mediteranu se nalaze tri NATO nosača aviona.

ZVERI NATO MORNARICE U VODAMA MEDITERANA! Gde su podmornice? (VIDEO)

Foto: Printscreen YT/ Forces news

Kao rezultat rata u Ukrajini, Mediteran je postao veliki vojni basen, sa svim neophodnim posledicama takve transformacije. 

Najmanje tri nosača aviona iz različitih zemalja članica NATO trenutno plove Mediteranom, a u njegovoj neposrednoj blizini nalaze se još najmanje dve plutajuće ratne monstruoznosti, uključujući i najnoviji supernosač američke mornarice USS Džerald R. Ford, prenosi Mondo.

Kako piše poznati vojni portal Vor Zon, NATO toliku koncentraciju plutajućih čudovišta oko toplog Sredozemnog mora opravdava time što "koordinira različite aktivnosti velikog broja velikih pomorskih sredstava“ i "kao priliku da se vežba za budućnost“. A iz ove formulacije jasno je da se priča ne završava sa pet nosača aviona širom Evrope, jer svaki od njih dodatno upotpunjuje brojna prateća flota pomoćnih ratnih plovila.

Treba napomenuti da udarne grupe nosača aviona obično uključuju podmornice. Iako se ovi podaci ne objavljuju, u Evropi je poslednjih meseci zabeležena značajna količina podmorničkih aktivnosti SAD. Što se tiče trenutnih NATO operacija, supernosač američke mornarice Džerald R. Ford trenutno je usidren u Solentu, moreuzu između Velike Britanije i ostrva Vajt koji je na oba kraja povezan sa Lamanšem.

Kerijer Er Ving 8, koji uključuje eskadrile lovaca F/A-18E/F Super Hornet, EA-18G Grovler avione za elektronsko ratovanje, E-2 Havkeie avione za rano upozorenje i kontrolu, C-2 Greihound Kerijer Onboard Deliveri (COD) aviona i helikoptera MH-60R i S Seahavk. Fordova prateća udarna grupa uključuje krstaricu klase Tikonderoga USS Normand, tri razarača klase Arleig Burke i američki obalni brod klase Legenda National Sekljuriti Katler USCGC Hamilton.

Nakon nedavne posete Splitu, nosač američke mornarice klase Nimic USS George HV Buš i dalje se nalazi u Jadranskom moru, u zoni svog planiranog raspoređivanja i "misije pomoći u odbrani interesa SAD, njenih saveznika i partneri." Udarnu grupu 'Buš' čine avioni Air Ving 7 i krstarica klase Ticonderoga USS Leite Gulf i četiri razarača klase Arleigh Burke. Buš je na Mediteranu od avgusta, kada je zamenio Hari S. Trumana i njena pridružena udarna grupa.

Početkom novembra, Ujedinjeno Kraljevstvo je poslalo nosač Kraljevske mornarice HMS Kuin Elizabet u Severno more na navodnu vežbu. Raspoređivanje je deo šire britanske vojne operacije "Op Ahilej“, koja delimično ima za cilj da obezbedi bezbednost u Evropi u svetlu rata u Ukrajini. Pretpostavlja se da 'Kraljicu Elizabetu' prate nevidljivi F-35B Joint StrajK Fajters, kao i helikopteri Merlin i Vajldket.

Treba napomenuti da udarne grupe nosača aviona obično uključuju podmornice. Iako se ovi podaci ne objavljuju, u Evropi je poslednjih meseci zabeležena značajna količina podmorničkih aktivnosti SAD.

Iako je NATO objavio da nijedno od gore pomenutih raspoređivanja pet nosača aviona u i oko Mediterana "nije deo većeg koordinisanog napora“, teško je ne videti pet plutajućih udarnih grupa koje deluju istovremeno kao značajan prikaz zapadne pomorske moći. I to baš u trenutku kada se ukrajinski sukob sa nedavnim projektilima prelio u poljsku NATO zonu.

Iako snage svake nacije deluju u skladu sa sopstvenim ciljevima misije, napredna saradnja pokazuje jedinstvo prema kolektivnoj odbrani Alijanse. Ovaj događaj izaziva savezničke nacije da koordiniraju kredibilnu borbenu moć širom evroatlantskog područja i demonstriraju koheziju i interoperabilnost NATO-a. Pet nosača aviona u okviru naše operativne oblasti je dodatna prilika da konsolidujemo naš pristup protivvazdušnoj odbrani, saradnji između domena i integraciji mora i kopna“, rekao je medijima viceadmiral Kraljevske mornarice Kit Blaunt, komandant Savezničke pomorske komande NATO-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading