Ukrajinski zvaničnici nikada nisu tvrdili da su ruski vojnici u Makajevki stradali od mine

Autor:

Svet

18.11.2022

20:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portal Republika je, poput još nekih, objavio tekst koji, kako se ispostavilo, nije tačan.

Ukrajinski zvaničnici nikada nisu tvrdili da su ruski vojnici u Makajevki stradali od mine

Foto: Printskrin/Tviter

Na našem portalu je objavljen tekst pod naslovom "MOSKVA TVRDI DA SU IH LIKVIDIRALI UKRAJINCI, KIJEV DA SU NASTRADALI OD MINA! Užasavajući snimak predaje deset ruskih vojnika koji su malo posle toga već bili mrtvi! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)".

U prvobitnom tekstu je bilo navedeno da se na društvenim mrežama pojavio snimak iz sela Makajevka na kome se navodno vidi trenutak kad grupa ukrajinskih vojnika zarobljava 10 boraca DNR koji su odlučili da se predaju. Borci u jednom momentu ležu na zemlju dok ukrajinski vojnici drže upereno oružje u njih, pisalo je u prvobitnoj verziji.

U jednom trenutku, dok poslednji vojnik izlazi, navodno se otvara rafalna paljba. Na kraju snimka se vide njihova tela koja leže u krvi. U prvobitnom tekstu je stajalo da je ruska strana tvrdila da su zarobljenike potom ubili pripadnici oružanih snaga Ukrajine, a da je s druge strane, ukrajinska strana tvrdila da je nastradao vojnik koji je otvorio vatru i koji je odbio da se preda dok su ostali nastradali u padu minobacačke granate.

Ispostavilo se da to nisu tačne činjenice, te da se iz izveštaja vidi da ruski zvaničnici zaista jesu Ukrajince optužili za ratni zločin i za namerno ubijanje vojnika koji su se predali. Međutim, o slučaju ubistva ruskih vojnika oglasili su se i brojni ukrajinski zvaničnici: ukrajinski komesar za ljudska prava Dmitro Lubinets, savetnik iz kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Oleksij Arestovič, kao i zamenica ukrajinskog premijera za evropske i euroatlantske integracije Olha Stefanišin. Ipak, niko od njih nikada nije spomenuo ništa o minobacačkim granatama.

Ovu analizu uradio je portal Raskrinkavanje.ba, koji je naš prvobitni tekst označio kao Prenošenje lažnih vesti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading