''DEVOJKA NIJE BITNA, UBIJTE JE'': Isplivao transkript razgovora napadača iz Istanbula

Autor:

Svet

17.11.2022

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

U bombaškom napadu u ulici Istiklal u Istanbulu u nedelju, 13. novembra, poginulo je šest osoba, dok je 81 povređena. Do eksplozije je došlo oko 16:20 sati, a na osnovu istrage utvrđeno je da je bombu ostavila državljanka Sirije Ahlam Albašir, koja je nakon hapšenja priznala povezanost sa terorističkom grupom PKK.

''DEVOJKA NIJE BITNA, UBIJTE JE'': Isplivao transkript razgovora napadača iz Istanbula

Foto: Tanjug/AP

Napad u Turskoj

U međuvremenu je turska policija saopštila ime još jedne osobe za koju se smatra da je odigrala ključnu ulogu u napadu, a to je Bilal Hasan koji je zajedno sa Ahlam izveo teroristički napad. Njih dvoje su u julu ilegalno ušli u Tursku iz Afrina, pretvarajući se da su muž i žena. Otkriveno je i da su Bilal i Ahlam zajedno radili u tekstilnoj radionici u Esenleru i da su se slobodno kretali, a radnici u tekstilnoj radionici kažu da su im se takođe sve vreme predstavljali kao bračni par.

Foto: Tanjug/AP

Napad u Istanbulu

Bilal Hasan je takođe imao jednu od ključnih uloga u napadu na Bejoglu. Upravo je on doveo Ahlama Albašira u Bejoglu sa torbom napunjenom eksplozivom na dan akcije. Prva osoba koju je Ahlam Albašir pozvao nakon eksplozije bio je upravo Bilal.

"Devojka nije bitna"

Amarov brat Ahmet Jarkas, koji je osumnjičen da je organizovao napad u Istanbulu, navodno je sredio da Bilal Hasan pobegne u Jedrene, a zatim i u Bugarsku. U međuvremenu je bugarska policija privela pet državljana Moldavije zbog sumnje da su organizovali prelazak Bilala Hasana u njihovu zemlju.

- Devojka nije bitna, ubijte je. Amar nam je važan, sakrijte Amara - rekao je "Hadži" glavni organizator napada u Istanbulu.

Foto: Profimedia

Osumnjičena za učešće u eksploziji u Istanbulu

On se sumnjiči da je od početka isplanirao svaki detalj napada, a turski mediji ga označavaju "glavnim mozgom cele operacije".

"Hadži" je prema pisanju turskih medija navodno stupio u kontakt sa vlasnikom tekstilne radnje u kojoj su Bilal i Ahlam radili i od njega zatražio da primi dvoje ljudi koje on šalje iz Sirije u Istanbul.

- Ne mogu da ih primim kod sebe u kuću, ali ću ih smestiti u svoju radnju - odgovorio je vlasnik radnje "Nadžiju".

Ahlam Albašir, koja je uhapšena deset sati nakon stravičnog napada u Istanbulu, a to joj je, tvrde mediji, spasilo život. Mediji tvrde da je organizacija planirala da žrtvuje Ahlam, kako bi sprečili da njihova organizacija i kontakti budu otkriveni.

Navodno je plan bio da se ona prebaci u Grčku, a ukoliko u tome ne uspu, bila bi ubijena u Turskoj, piše Hurriyet.

- Plan organizacije je bio da ubiju teroristkinju. Postojala je naredba da je bace sa visine bace u kanal. Želeli su da je ubiju kako bi sprečili da otkrije njihove kontakte - saopštio je ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu.

Ahlam je pre kobnog napada sedela oko 40 minuta na klupi u blizini mesta tragedije, a odatle se udaljila nekoliko minuta pre eksplozije sa crvenom ružom u ruci.

Uzela je taksi i pobegla u okrug Esenler u Istanbulu. Još uvek nije poznato da li je eksploziv unutar raca bio programiran da eksplodira u određeno vreme, ili ga je neko aktivirao izdaleka.

Njoj je naređeno da baci karticu iz mobilnog telefona koju je ranije koristila i pozove ih sa nove, koju do tada nikada nije koristila.

Instrukcije davao "Hadži"

Turska policija je otkrila da je ona sa pomenutog broja pozvala i "Hadžija", koji se, ako je suditi po signalu, nalazio u Siriji.

- Hadži mi je rekao gde da ostavim torbu. Rekao mi je da je ostavim tu i tu i da idem - ispričala je Aslam tokom ispitivanja u policiji.

U međuvremenu je otkriveno da je Ahlam čekao drugi taksi, međutim on se nakon eksplozije udaljio i umesto po nju, otišao po Bilala i odvezao ga u Jedrene.

- Taj automobil više ne postoji, uzmi drugi taksi. Beži odatle - rekao je Bilal Ahlam kada su se čuli telefonom.

Pošto kod sebe nije imala dovoljno novca, ona je otišla u kuću koja pripada Ahmetovoj majci, gde je nekoliko sati kasnije i uhapšena.

Turska policija pokušava da uđe u trag "Hadžiju", glavnom organizatoru operacije koji se navodno krije u sirijskom gradu Kobaniju, i Bilalu Hasanu koji je navodno pobegao u Bugarsku.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading