POLJSKA ODUSTALA OD PLANOVA: Nema potrebe da se primeni član 4 NATO-a, a evo i zašto!

Autor:

Svet

16.11.2022

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljski premijer je primetio da se Poljska stalno konsultuje sa NATO-om.

POLJSKA ODUSTALA OD PLANOVA: Nema potrebe da se primeni član 4 NATO-a, a evo i zašto!

Foto: Google maps, Tanjug/AP

Rakete pale na teritoriju Poljske

Poljska je odustala od planova da primeni član 4 Povelje NATO-a, koji predviđa hitne konsultacije, izjavio je u sredu premijer Mateuš Moravjecki.

- Tok događaja i informacije dobijene noću dovele su nas do zaključka da se ne radi o namernom napadu na Poljsku. Prema našim informacijama, nije bilo plana za napad na teritoriju Poljske. Zbog toga nismo pokrenuli član 4, već smo ga držali u rezervi - rekao je Mateuš Moravjecki, prenosi Sputnjik.

Istovremeno, poljski premijer je primetio da se Poljska stalno konsultuje sa NATO-om.

-U stvari, mi se stalno konsultujemo. Ali u okviru Vašingtonskog sporazuma o odbrani postoji član 4, koji obavezuje učesnike da se konsultuju u slučaju pretnje. Zajedno sa predsednikom, u savetu Komiteta za nacionalnu bezbednost kasno sinoć smo odlučili da proverimo preduslove za korišćenje člana 4. Da ih je bilo, onda bi naš ambasador pri NATO imao priliku da to iskoristi - rekao je on.

Ambasadori NATO-a sastali su se danas na zahtev Poljske na osnovu člana 4 Alijanse, rekle su dve evropske diplomate agenciji Rojters.

Prema članu 4 osnivačkog ugovora Alijanse, članice mogu pokrenuti bilo koje pitanje koje izaziva zabrinutost, posebno u vezi sa bezbednošću zemlje članice.

Jedan od diplomata je rekao da će NATO delovati oprezno i da mu je potrebno vreme da proveri kako se tačno desio incident.

Ako je to slučaj, to bi potvrdilo konsenzus među brojnim stručnjacima koji su sugerisali da je malo verovatno da bi se alijansa odlučila da se pozove na član 5 – koji bi verovatno uključivao direktan vojni udar odmazde na Rusiju, i velika eskalacija i proširenje sukoba.

Da podsetimo, dve rakete zalutale iz Ukrajine, pale su juče na teritoriju Poljske u blizini grada Przevodov, na granici sa Ukrajinom. Prema prvim informacijama, dve osobe su poginule, a poljski premijer Mateuš Moravjecki odmah je sazvao hitan sastanak sa vladinim zvaničnicima o nacionalnoj bezbednosti i odbrani.

Članice NATO-a oštro su reagovale na dešavanja u Poljskoj, navodeći da će u uz konsultacije sa saveznicima "braniti svaki pedalj teritorije NATO alijanse". 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading