RAMZAN KADIROV NA METI: Raspisana poternica za liderom Čečenije, čeka ga ozbiljna kazna ukoliko ga uhvate

Autor:

Svet

16.11.2022

21:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više nije bezbedan?

RAMZAN KADIROV NA METI: Raspisana poternica za liderom Čečenije, čeka ga ozbiljna kazna ukoliko ga uhvate

Foto: Tanjug/AP

Ramzan Kadirov, čečenski lider

Služba bezbednosti Ukrajine stavila je na poternicu šefa Čečenije Ramzana Kadirova, sledi iz baze podataka resora. Prema dokumentu, on se tereti za dva člana, uključujući "vođenje agresivnog rata ili agresivne vojne operacije". Prema Krivičnom zakoniku Ukrajine, predviđena je kazna zatvora od deset do petnaest godina.

Kao reakcija na opšterusku politiku ističe se Kadirova bezrezervna podrška prisjedinjenju Krima Rusiji 2014. godine, te optužbe ukrajinskih zvaničnika da je odgovoran za slanje odreda čečenskih dobrovoljaca na strani proruskih separatista. Zbog ovih optužbi, Evropska unija je 2014. Kadirova uvrstila na spisak lica kojima su uvedene sankcije u vidu zabrane ulaska u Uniju. Iste godine, 6. decembra, Služba bezbednosti Ukrajine je otvorila krivični postupak protiv Kadirova optužujući ga za terorizam u Ukrajini, navodi Srbija danas.

Nakon isteka drugog mandata lidera republike, 25. marta 2016. Ramzan Kadirov je dekretom od strane predsednika Rusije Vladimira Putina imenovan za vršioca dužnosti šefa Čečenije.

Pored toga što je ruski državnik i političar, lider Čečenske Republike je i član Biroa Vrhovnog saveta političke stranke Jedinstvene Rusije, Heroj Ruske Federacije (od 2004. godine). Podsećanja radi, on je sin prvog predsednika Čečenije u sastavu Rusije, Ahmada Kadirova. Vlasnik je i predsednik FK Tereka iz Groznog.

Tokom Prvog rata u Čečeniji učestvovao je u vojnim operacijama protiv federalnih snaga, dok je tokom Drugog rata prešao na stranu savezne vlade.

Kadirov je bio i šef službe bezbednosti u Čečeniji, tadašnjeg premijera Čečenije. Od 2007. godine, obavlja funkciju predsednika (lidera) ove Republike, u sastavu Ruske Federacije. Obavljajući dužnosti u vojsci i obaveštajnim službama, stekao je čin general-potpukovnika.

Za vreme rata u Ukrajini, tokom bitke za Marijupolj gde je lično nadgledao čečenske trupe, 5. oktobra 2022., Putin mu je dodelio čin general-pukovnika.

Ramzan Kadirov rođen je 5. oktobra 1976. godine u selu Centaroj, u Kurčalojevskom rejonu, Čečeno-Ingušetske AR, RSFSR, Sovjetski Savez. On je bio drugi sin u porodici Ahmada Kadirova i njegovo najmlađe dete. Njegov stariji brat bio je Zelimhan Kadirov (1974 - 31. maj 2004), a ima i dve starije sestre, Zargan (rođena 1971) i Zulu (rođena 1972). Kadirovi pripadaju jednoj od najvećih čečenskih klanova - Benoj. Osnovnu i srednju školu (1992) Kadirov je završio u svom rodnom selu.

Nakon izbijanja Prvog čečenskog rata 1994. godine, Kadirov se zajedno sa ocem priključuje redovima separatista u Čečeniji i borio se protiv ruskih snaga.

Nakon ovog rata, Kadirov je od 1996. godine, radio kao asistent i lični telohranitelj svog oca Ahmad-Hadži Kadirova, koji je bio muftija Ičkerije. Ahmad-Hadži Kadirov bio je jedan od vođa separatističkog i anti-ruskog pokreta u Čečeniji, koji je protiv Rusije proglasio džihad, ali je vremenom promenio stranu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading