RAKETE KOJU SU POGODILE POLJSKU LANSIRALI UKRAJINCI! Ispaljene iz S-300!

Autor:

Svet

16.11.2022

11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priča o tome čiji je projektil stigao u selo udaljeno 5 km od poljsko-ukrajinske granice i dalje traje.

RAKETE KOJU SU POGODILE POLJSKU LANSIRALI UKRAJINCI! Ispaljene iz S-300!

Foto: Twitter/Amichai Stein

Većina nagađa, a Amerikanci i Rusi su bar u nečem pronašli saglasnost, a to je da je u pitanju ne ruska krstareća raketa H-101, nego pre više raketa 5V55 koja je lasnirana iz PVO sistema S-300 ukrajinske protivvazdušne zaštite.

Sad svi nagađaju kako je projektil stigao u Poljsku, ali po svemu sudući biće da su u toku borbenog rada dve rakete koje su lanisrane da presretnu ruske, omanule i skrenule sa putanje pravo prema poljskoj i usmrtile dve osobe na jednoj farmi, što je Varšavu veoma uznemirilo-.

Rusko ministartvo odbrane u utorak uveče po objavi vesti demanotvalo je da je bilo šta gađalo uz samu poljsko-ukrajinsku granicu:

- Izjave raznih ukrajinskih izvora i stranih zvaničnika o navodnom padu "ruskih projektila“ u selo Przevodov namerna su provokacija sa ciljem eskalacije situacije - navelo je rusko ministarstvo odbrane i pružilo tvrdnju da se vidi deo rakete koja se lansira sa PVO sistema S-300

Foto: Google maps, Tanjug/AP

Poljska, raketa

 

I sam američki predsednik Džo Bajden sugerisao je da je ideja da je projektil došao iz Rusije malo verovatna . Bajden je na Baliju rekao je saveznicima u NATO-u da je projektil deo ukrajinske protivvazdušne odbrane, prema izvoru iz NATO-a koji je razgovarao za Rojters.

Prvi snimci sa terena i delovi rakete ukazivali su da se ne radi ne o krstarećoj H-101 već najverovatnije po S-300. Kako je vreme odmicalo sve više bilo je informacija da je u pitanju PVO raketa 5V55 ispaljena iz PVO sistema S-300 PT ili PS koje poseduje Ukrajina.

Za sad ostalo je nepoznato da li je u pitanju verzija K sa klasičnim radio komandnim vođenjem ili R koja u završnoj putanji leta poluaktivno vođena po principu praćenje cilja kroz raketu. Ono na šta vojni stručnjaci ukazuju jeste da je najverovantije raketni divizion angažovan juče u PVO zaštiti teritorije Ukrajine ispalio dve rakete na ruske krstareće koje su pogađale ciljeve u zapadnoj Ukrajini.

Neki poput sajta Global defenceukazuju da se možda radio o raketama 540 protivvazdušnog raketnog puka ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, koji se nalazi u Kamenka-Bugskoj, Lavovska oblast, i naoružan je sistemima S-300PS/PT. Kako navodi ovaj sajt ova formacija PVO je na borbenom dežurstvu od januara ove godine.

Međutim druge strane iako je reč možda o incidentu, jer ukrajinske rakete su neprcizne, jer se radi o uskladištenim raketama starije sovjetske proizvodnje, koje nisu remontovane i broj otkaza je veliki od kada se koriste u ratu.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading