SUDIJA PONIŠTIO ZABRANU ABORTUSA U DŽORDŽIJI: Zakon koji zabranjuje kiretažu posle šest nedelja trudnoće ne može da se primeni

Autor: Rojters

Svet

15.11.2022

21:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudija američke države Džordžije osporio je zakon koji zabranjuje abortus nakon šest nedelja trudnoće, što su pozdravile organizacije koje se bave pravima žena na abortus.

SUDIJA PONIŠTIO ZABRANU ABORTUSA U DŽORDŽIJI: Zakon koji zabranjuje kiretažu posle šest nedelja trudnoće ne može da se primeni

Foto: Tanjug

Zakon je zabranio abortus nakon što se otkrije srčana aktivnost fetusa, što je obično oko šest nedelja trudnoće, i često pre nego što žena sazna da je trudna. Napravila je izuzetke za abortuse da bi se spasio život majke i za silovanje koje se prijavljuje policiji.

Sada je sudija Robert Mekburnej iz Višeg suda okruga Fulton saopštio da je zakon bio nevažeći u trenutku kada je donet 2019. godine prema poništenoj presudi Vrhovnog suda SAD u predmetu Ro protiv Vejda, kojom je ustanovljeno federalno pravo na abortus.

- Zakon iz 2019. bio je očigledno neustavan kada je sastavljen, izglasan i usvojen - napisao je Mekburnej u svom mišljenju.

Zakon je stupio na snagu u julu, nakon što je odluka Vrhovnog suda SAD u junu dala državama ovlašćenje da ograniče abortus.

Pravo na abortus je u Americi bilo garantovano sudskim presedanom „Ro protiv Vejda” (Roe v Wade) iz 1973. godine, ali je Vrhovni sud SAD, u kojem od početka ove decenije većinu čine sudije konzervativnog opredeljenja, početkom leta ove godine oborio taj presedan, pa je regulativa prava na abortus prepuštena saveznim državama. Rezultat su bila dramatična ograničenja ili potpuna zabrana tog prava u brojnim državama u kojima vlast drže republikanci. U čak deset država u Americi uveden je ovaj zakon, među kojima je bila i Džordžija.

Presuda od utorka bila je pobeda za zagovornike prava na abortus, koji su pred sudijom u oktobru tvrdili da zakon krši osnovna prava građana Džordžije na slobodu i privatnost prema ustavu države i dovodi u opasnost zdravlje žena.

Generalni advokat Stiven Petrani je u to vreme tvrdio da je zakon u skladu sa državnim interesom da zaštiti „nerođenu decu“, prenosi Rojters.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading