NE KUPUJTE SADA KOLA, TELEVIZORE I FRIŽIDERE: Pravite zalihe, čuvajte keš! Bezos upozorio na katastrofu koja sledi

Autor:

Svet

14.11.2022

21:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džef Bezos je upozorio da se američka recesija nazire i savetovao potrošače i preduzeća da naprave zalihe gotovine u slučaju da dođe do razornog pada.

NE KUPUJTE SADA KOLA, TELEVIZORE I FRIŽIDERE: Pravite zalihe, čuvajte keš! Bezos upozorio na katastrofu koja sledi

Foto: Tanjug/AP

Drugi najbogatiji čovek na svetu Džef Bezos upozorio je da se ljudi moraju spremiti za najgore u slučaju da dođe do američke recesije, koja se već nazire, uzevši u obzir masovna otpuštanja u brojnim sektorima privrede, zbog čega je uveren da je samo pitanje vremena kada će tržište kolabirati.

Bezos je preporučio američkim domaćinstvima da odlože kupovinu stvari poput novih televizora, frižidera i automobila, s obzirom na rizik da se ekonomski uslovi pogoršaju.

Takođe, on je predložio vlasnicima malih preduzeća da razmotre da odustanu od ulaganja u novu opremu i umesto toga naprave svoje rezerve gotovine. 

- Klonite se rizika. Nadajte se najboljem, ali se pripremite za najgore - rekao je Bezos.

Endi Džesi, koji je prošlog leta nasledio Bezosa na mestu generalnog direktora Amazona, izgleda da deli strahove svog prethodnika od recesije. Amazon je poslednjih meseci smanjivao troškove, usporavao potrošnju i zamrzavao zapošljavanje za određene uloge, verovatno u pripremi za oštriju ekonomsku pozadinu. Vodeći investitori, rukovodioci, akademici i analitičari oglasili su alarm za recesiju ove godine. Oni su ukazali na napore Federalnih rezervi u borbi protiv inflacije, koja je u junu porasla na 40-godišnji maksimum od 9,1%, a u oktobru ostala na 7,7%, prenosi Mondo.

Američka centralna banka žuri da ohladi ekonomiju i ublaži pritisak na cene podizanjem kamatnih stopa. Sve ukazuje da bi one mogle dostići vrhunac iznad 5% - prvi put od 2007. Rezultat je da će američki potrošači i preduzeća možda morati da se izbore sa rastućim cenama, rastućim troškovima pozajmljivanja i ekonomijom koja se smanjuje. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

Loading
Jano

15.11.2022 15:59

Baš suprotno. Mislite unapred i baš sada kupite ono što će vam trebati za godinu dana a pogotovo ako je to dugotrajna hrana, jer će ista sigurno mnogo poskupeti za godinu dana.

Bg

15.11.2022 18:39

Strasno, jadni ljudi. Jadan narod