RASKOL MEĐU PUTINOVIM GENERALIMA ZBOG HERSONA: Posledice ruskog gubitka regionalnog centra na jugu Ukrajine

Autor:

Svet

14.11.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef Kremlja na najviše vojne komandante prebacio odgovornost za njegovu odluku da povuče trupe iako im je nedavno lično branio da predaju grad.

RASKOL MEĐU PUTINOVIM GENERALIMA ZBOG HERSONA: Posledice ruskog gubitka regionalnog centra na jugu Ukrajine

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin prepustio je najviše vojne komandante besu domaće javnosti zbog povlačenja trupa iz Hersona, centra istoimene oblasti na jugu Ukrajine, koji su Rusi držali praktično od početka agresije na susednu zemlju krajem februara.

Šef Kremlja je donedavno, prema informacijama Njujork tajmsa, branio generalima da prepuste Ukrajincima taj grad i pređu na utvrđene položaje na levoj obali reke Dnjepar.

Putin je ipak promenio mišljenje, suočen sa sve snažnijim napredovanjem ukrajinske vojske, ali nije hteo da on bude taj ko će objaviti povlačenje, već je uloge žrtvenog jarca dodelio prvo komandantu ruskih snaga u Ukrajini generalu Sergeju Surovikinu i ministru odbrane Sergeju Šojguu. To je pokazao i portparol Kremlja Dmitri Peskov, koji prošlog petka nije želeo da komentariše odluku Šojguovog ministarstva da se ruske trupe u Hersonskoj oblasti povuku na levu obalu Dnjepra.

- Nemam šta da dodam, kažem na ovu temu. Obratite se za ovo pitanje ministarstvu odbrane za neki dodatni komentar - rekao je Peskov novinarima i dodao da se seća da je povlačenje predložio general Surovikin, a da je odluku doneo ministar Šojgu.

Šojgu je 9. novembra naredio povlačenje ruske vojske s desne na levu obalu reke, zvanično na predlog Surovikina, ali se Putinovo izvlačenje iz priča nije dopalo ruskim generalima, koji su se našli na udaru javnosti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je juče tokom posete oslobođenom Hersonu da je povlačenje ruskih snaga iz tog grada početak kraja rata. On je odlikovao vojnike i pravio selfije s njima dok je šetao ulicama Hersona, samo nekoliko sati nakon što je u noćnom video-obraćanju upozorio na mine koje su Rusi ostavili u gradu pre povlačenja.

Zelenski se i ranije neočekivano pojavljivao u drugim zonama fronta u ključnim trenucima rata da bi podržao trupe i čestitao im na podvizima na bojnom polju, a Peskov je odbio da komentariše posetu ukrajinskog predsednika Hersonu, navodeći samo da je taj grad "teritorija Ruske Federacije". Kraj ruske osmomesečne okupacije grada Hersona izazvao je višednevno slavlje, ali i otkrio katastrofalnu humanitarnu situaciju sa stanovnicima koji žive bez struje, vode, hrane i lekova. Rusija i dalje kontroliše oko 70 odsto Hersonske oblasti.

Stoltenberg: Ukrajina da odluči o uslovima za okončanje rata

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, poručio je da je na Ukrajini da odluči koji su joj uslovi prihvatljivi za pregovore o okončanju rata, koji Rusija vodi protiv te zemlje, a da je uloga Alijanse da podrži Kijev.

- Na Ukrajini je da odluči koji su joj uslovi prihvatljivi, a na nama je da ih podržimo - rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa članovima holandske vlade u Hagu.

Foto: AP Photo/Olivier Matthys

Jens Stoltenberg

Stoltenberg je upozorio da Rusija ne bi trebalo da se potcenjuje.

- Oni i dalje kontrolišu velike delove Ukrajine. Ono što bi trebalo da uradimo jeste da ojačamo Ukrajinu - zaključio je Stoltenberg.

Lavrov nakon kontrole u bolnici na Baliju prozvan da koristi zapadne uređaje

Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, juče je doputovao na indonežansko ostrvo Bali, gde će, umesto Putina, učestvovati na samitu G20. Ivajan Koster, guverner Balija, izjavio je da je Lavrov po sletanju odvezen u bolnicu na kontrolu i da je odmah potom izašao odatle dobrog zdravlja.

Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov

Marija Zaharova, portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije, demantovala je navode AP da je Lavrov hospitalizovan zbog problema sa srcem i na Telegramu objavila njegov video-snimak iz hotela kako se priprema za samit. Na snimku se vidi kako Lavrov nosi zapadni smart sat i ispred sebe drži smartfon, što je izazvalo reakcije ruske javnosti.

- Preporučio bih ministru spoljnih poslova Rusije da ne koristi ajfon i epl voč. Američke obaveštajne agencije mogu lako da uzmu podatke s uređaja koji ih zanimaju. Međutim, verovatno je kasno za ovakav savet - napisao je jedan od korisnika Telegrama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading