Sirijski Kurdi NEGIRALI učešće u napadu u Istanbulu

Autor:

Svet

14.11.2022

16:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komandant Sirijskih demokratskih snaga (SDF) predvođenih Kurdima negirao je umešanost u eksploziju u Istanbulu u kojoj je poginulo šest osoba.

Sirijski Kurdi NEGIRALI učešće u napadu u Istanbulu

Foto: Tanjug/AP

Napad u Turskoj

Komandant SDF Mazlum Abdi objavio je to na Tviteru, a dosad nijedna grupa nije preuzela odgovornost za jučerašnju eksploziju u kojoj je ranjena 81 osoba, preneo je Rojters.

Radnička partija Kurdistana (PKK) ranije je takođe negirala umešanost u bombaški napad.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Eksplozija u Istanbulu

Sirijske demokratske snage su multietnički vojni savez iz Rožave, samoproglašene teritorije na severu Sirije.


SDF je formiran 10. oktobra 2015. i okuplja paravojne milicije sastavljene od različitih etničkih grupa – Kurda, Arapa, Asiraca, Turkmena, Čerkezi, Čecena, Jermena...

Turska je ranije danas saopštila da su PKK i Jedinica narodne zaštite (IPG), koja je skoncentrisana u Siriji, odgovorne za eksploziju na aveniji Istiklal u Istanbulu.

Milicija sirijskih kurda IPG se istakla kao dobro organizovana oružana grupa tokom sirijskog građanskog rata.

Agencija navodi da su oni uspostavili uporište na severu zemlje nakon što su se snage sirijske vlade povukle, a povezani su i sa glavnom frakcijom sirijskih Kurda Partijom demokratske unije (PID).

Turska smatra da se PID i IPG ne razlikuju od Kurdistanske radničke partije (PKK), koja je 1984. godine pokrenula pobunu u Turskoj za politička i kulturna prava Kurda.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading