''TO JE TERITORIJA RUSKE FEDERACIJE''! Peskov o poseti Zelenskog gradu Hersonu

Autor:

Svet

14.11.2022

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, posetio je grad Herson nekoliko dana nakon što su ga oslobodile ukrajinske trupe.

''TO JE TERITORIJA RUSKE FEDERACIJE''! Peskov o poseti Zelenskog gradu Hersonu

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije danas komentarisao vest o poseti ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog ukrajinskom gradu Hersonu, koji su ruske snage nedavno napustile.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski posetio Herson

Na pitanje novinara kako Kremlj ocenjuje posetu Zelenskog Hersonu, Peskov je kratko odgovorio:


- Bez komentara. Vi znate da je to teritorija Ruske Federacije - prenosi Interfaks.

Prethodno su agencija Rojters i ukrajinska agencija Ukrinform objavili da je Zelenski danas posetio Herson.

Podsetimo, on jetom prilikom razgovarao sa vojnicima okupljenim u gradu, rekavši da Ukrajina "ide napred" i da je spremna za mir.

Moskva ga je proglasila administrativnim centrom nelegalno pripojene Hersonske oblasti, i to je bila jedina regionalna prestonica koja je bila okupirana. Herson je zauzet u martu, u jednom od najvećih ruskih ranih uspeha u ratu.

Region je tada bio jedan od četiri nelegalno pripojena nakon samozvanih referenduma održanih u septembru.

Na ceremoniji u Moskvi, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da se o aneksiji Luganska, Donjecka, Zaporožja i Hersona „ne može pregovarati“.

Ali u narednim nedeljama Ukrajina je počela da osvaja jug zemlje, napredujući duž reke Dnjepar prema Hersonu i stavljajući ruske snage pod sve veći pritisak.

Konačno, ruske snage su se povukle i ukrajinske trupe su ušle u grad u petak.

Meštani su viđeni kako slave, a neki se ponovo okupljaju sa voljenima koje nisu videli mesecima. Raspoloženje u gradu bilo je od radosti i olakšanja, ali i strepnje i straha od onoga što može uslediti.

U svojoj poseti u ponedeljak, Zelenski je rekao vojnicima da je Ukrajina „spremna za mir, mir za celu zemlju“, prenela je agencija Rojters.

On je zahvalio NATO-u i drugim saveznicima na podršci u ratu protiv Rusije, dodajući da su visoko pokretni artiljerijski raketni sistemi (Himars) iz Sjedinjenih Država napravili veliku razliku za Kijev.

Republika

Foto: Twitter/printscreen

Volodimir Zelenski se obratio masi okupljneoj na glavnom trgu u Hersonu

Predsednik se obratio masi okupljenoj na glavnom trgu u Hersonu, od kojih su neki mahali ukrajinskim zastavama ili su ih nosili prebačene preko ramena, rekao je novinar Rojtersa u Hersonu.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading