DA LI ĆE TVITER BITI POTPUNO DUGAČIJI? Ovako Ilon Mask oslobađa i reorganizuje kompaniju

Autor:

Svet

13.11.2022

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnivač „Tesle” i novi vlasnik „Tvitera” obećava slobodu govora, a da bi oslobodio mrežu moderiranja sadržaja otpustio je polovinu zaposlenih i uveo pretplatu.

DA LI ĆE TVITER BITI POTPUNO DUGAČIJI? Ovako Ilon Mask oslobađa i reorganizuje kompaniju

Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask novi vlasnik Tvitera

Ilon Mask, najbogatiji čovek na svetu uključen u industriju električnih automobila i istraživanje svemira odnedavno je ušao u prostor društvenih mreža kupovinom jedne od najuticajnijih platformi „Tviter”, koju planira da pretvori u utočište u kojem je svaki govor dopušten. Pre nego što je iskeširao 44 milijarde dolara zarekao se da će biti apsolutista slobode govora jer veruje da je to društveni imperativ za funkcionalnu demokratiju.

Kako će to da postigne?

Ova donedavno javna kompanija, postala je privatna nakon što se okončala kupovina. „Tviter”, kao privatna firma, neće morati da predaje dokumentaciju američkim regulatorima svaka tri meseca kako bi prikazao koliko novca zarađuje. Takođe, neće morati da najavljuje promene koje se planiraju u strategiji ili operacijama koje su dovoljno velike da utiču na obim materijalnih sredstava. „Najveća razlika je da Mask kao vlasnik odgovara samo vlastitim željama ili preostalim deoničarima, a ne široj bazi ulagača kako je to bilo do sada”, rekao je za AP Erik Tali, profesor prava na Univerzitetu Kolumbija.

Glavni poslovni model „Tvitera” baziran je na oglašavanju. Mask želi to da promeni. On je zainteresovaniji za pretplatnike. Bez brige o privlačenju i zadržavanju oglašivača, „Tviter” bi imao manji pritisak da se usredsredi na moderiranje sadržaja. To bi ovu mrežu učinilo svojevrsnim mestom za slobodno mišljenje za pretplatnike. „Tviter” je do sada bio agresivan u moderiranju sadržaja pokušavajući da reši problem dezinformacija. Pojedini strahuju da bi popuštanje politike umerenosti omogućilo širenje govora mržnje. Mask je ranije izjavio da je odluka „Tvitera” da trajno suspenduje nalog bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa „glupa” i da će je poništiti.

On je više puta naveo da želi da poveća poverenje u „Tviter” kojeg vidi kao digitalni gradski trg otvoren za slobodu govora i debatu. Dan pre kupovine, milijarder je objavio snimak na kojem se vidi kako ulazi u sedište kompanije noseći lavabo. „Ulazim u glavne prostorije ’Tvitera’ – neka vam to uđe u glavu”, naveo je Mask iznad njegove fotografije u sedištu kompanije. Mask je upotrebio igru rečima, zato što se na engleskom lavabo ili sudopera kaže sink, a idiom „let that sink in” znači razumeti neku informaciju, pustiti da ona dopre do vas.

Potom, po preuzimanju kompanije, pre desetak dana, američki milijarder i vlasnik firmi „Spejs eks” i „Tesla motors”, imenovao je sebe za novog generalnog direktora „Tvitera”, a svojoj biografiji dodao funkciju „glavni tviteraš” aludirajući na svoju novu ulogu u kompaniji. Odmah je otpustio najviše rukovodioce, uključujući izvršnog direktora Paraga Agravala, šefa finansija Neda Segala i šeficu pravnih poslova Vidžaju Gad, koja se kako pišu mediji smatrala šampionkom moralne ispravnosti platforme. Ona se borila protiv zlostavljanja na mreži i objava koje bi mogle da dovedu do posledica u stvarnom životu. Bila je uključena u donošenje odluka koje su se ticale političkog marketinga na „Tviteru” i zabrane profila Donalda Trampa zato što je podsticao napad na Kapitolu u Vašingtonu 6. januara 2021. koji su izvele njegove pristalice.

Mask je u aprilu kritikovao zato što je sklonila priču „Njujork posta” o poslovnim dogovorima u inostranstvu Hantera Bajdena, sina predsednika Bajdena pred izbore 2020. Milijarder je komentarisao da je takav potez bio neprikladan, odgovarajući na „Tviteru” drugom korisniku koji je podelio tekst u kojem stoji da je plakala kada je čula da Mask preuzima platformu. Sledeći Maskov potez usledio je proteklog vikenda kada je podelio otkaze za 3.700 zaposlenih, putem mejla. To je 50 odsto svih radnika u „Tviteru”, ali su već ove nedelje neki pozvani da se vrate na posao jer su greškom otpušteni, a ostali su najavili kolektivnu tužbu. Velike kompanije poput „Dženeral motorsa”, „Folksvagena”, „Forda” saopštile su da pauziraju sa oglašavanjem na „Tviteru”, dok ne vide kako će se dalje razvijati, a osim toga „Tesla”, čiji je osnivač Mask je njihov najveći rival.

Posle tektonskih potresa, raspuštanja izvršnog odbora a potom i otpuštanja polovine zaposlenih, novi vlasnik „Tvitera” uvodi još jednu novinu – mesečnu pretplatu za verifikaciju naloga.

Uprkos tome što je prvobitno sistem verifikacije bio osmišljen da pomogne korisnicima da identifikuju uticajne ljude na platformi, uključujući političare, sportiste, poznate iz sveta zabave, brendove i organizacije, novi vlasnik hoće da iskoristi plavi znak i da popravi finansijsko stanje kompanije. Tako će sada korisnici u SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Australiji i Novom Zelandu moći da za 7,99 dolara mesečno kupe plavi znak verifikacije.

Džek Dorsi, koji je dugo i vodio „Tviter”, izdao je saopštenje u kojem se izvinio zbog toga u šta se ova kompanija pretvorila. „Preuzimam odgovornost što su svi u ovoj situaciji. Prebrzo sam razvio firmu. Izvinjavam se zbog toga”, naglasio je Dorsi.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Tirk uputio je pre nekoliko dana otvoreno pismo Masku, pozivajući ga da obezbedi da ljudska prava budu na centralnom mestu kada je reč o upravljanju tom kompanijom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Tagovi

Komentari (0)

Loading