EVO KOJI JE JEDINI NAČIN PREŽIVLJAVANJA NUKLEARNOG RATA: Stručnjak o šest ključnih saveta

Autor:

Svet

12.11.2022

18:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kieram Lichfield poznati je Tik Toker, koji je na svom profilu na pomenutoj društvenoj mreži, podelio šest saveta za preživljavanje nuklearnog rata. Njih je analizirao naučnik Irvin Redlener.

EVO KOJI JE JEDINI NAČIN PREŽIVLJAVANJA NUKLEARNOG RATA: Stručnjak o šest ključnih saveta

Foto: Shutterstock

Jedna od najgorih smrti po ljudsko telo je usled nuklearne katastrofe

Strah od nuklearnog napada Rusije od početka rata u Ukrajini drastično se povećao u svetu, što je delimično podstaknuto pretnjama Vladimira Putina, koji je u više navrata indirektno naglasio kako ta mogućnost nije isključena.

Društvenim mrežama krenuli su da se dele saveti - na koji način se zaštititi u slučaju jednog takvog razornog napada, a stručnjak je za Newsweek ocenio koji su od njih zapravo i korisni.

Influencer na Tik Toku Kieram Lichfield u svojoj je objavi, u kojoj objašnjava ključne korake u slučaju napada, dobio oko 10 miliona pregleda.

 

 

Najvažnije što je spomenuo bilo je da se osoba mora: skloniti u betonsku zgradu, dezinfikovati celo telo, zatvoriti sva vrata i prozore, pripremiti zalihe hrane i vode, pronaći adekvatno mesto i ostati u njemu najmanje 72 sata.

Međutim, viši istraživač i osnivač Nacionalnog centra za pripremljenost u slučaju katastrofa na Univerzitetu Columbija Irvin Redlener mišljenja je kako su ovi saveti dobri, ali samo u jednom scenariju. 

- Takva ista upozorenja bih i ja dao građanima, ali samo u slučaju jedne detonacije u određenom gradu ili mjestu. Da smo u nuklearnom ratu, takvi saveti bili bi nevažni jer zapravo ne postoji šansa za preživljavanje u pravom nuklearnom ratu - objasnio je.

Redlener je objasnio i kad bi saveti Tik Tokera bili ispravni.

- S medicinskog stajališta, jedini način kako preživeti pravi nuklearni rat je da bude sprečen. Ipak, dođe li do ''samo'' jedne detonacije odnosno pada nuklearne bombe, saveti ovog Tik Tokera bili bi ispravni. 'Kad bi teroristička organizacija detonirala nuklearno oružje u središtu Menhetna tokom dana, bilo bi možda 75.000 do 100.000 trenutnih smrtnih slučajeva. Ali tada,tokom sledećih dana i nedelja, verovatno bismo videli još 500.000 naknadnih smrtnih slučajeva. To bi se moglo smanjiti - ne na nulu - ali možda bi se par stotina hiljada ljudi spasilo. Uputstva u videu na TikToku bila bi prikladna za takav scenario - zaključio je Redlener, prenosi Večernji list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading