ERDOGAN ZAGRMEO! TURSKA PRIPREMA ODGOVOR: "Čekamo pred vratima Evropske unije više od 50 godina!"

Autor:

Svet

11.11.2022

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turska je 1963. godine potpisala sporazum o pridruživanju EU.

ERDOGAN ZAGRMEO! TURSKA PRIPREMA ODGOVOR: "Čekamo pred vratima Evropske unije više od 50 godina!"

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Turska čeka preko 50 godina pred vratima Evropske unije i da će dati potreban odgovor kad za to dođe vreme.

- Primorali su nas da više od 50 godina patimo pred vratima EU. I dalje nastavljaju da rade isto. Ali mi ćemo odgovoriti kad za to dođe vreme - rekao je Erdogan prilikom govora na ceremoniji nagrađivanja "Najvišim ordenom turskog sveta“.

Turska je 1963. godine potpisala sporazum o pridruživanju EU (u to vreme Evropska ekonomska unija), a 1987. godine predala je zahtev za članstvo u Uniji.

Od 1995. godine zemlja je i službeni kandidat za pristupanje.

Međutim, pregovori o pridruživanju počeli su tek 2005. godine, pri čemu su više puta obustavljani zbog nesuglasica.

Trenutno je otvoreno 16 od 35 poglavlja pregovaračkog procesa.

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Turska i dalje pregovara o ulasku u Evropsku uniju. Nakon deset članova osnivača, Turska je bila jedna od prvih zemalja koja je postala član Veća Evrope 1949.

Zemlja je takođe bila pridruženi član Zapadnoevropske unije od 1992. do 2011. godine.

Turska je potpisala sporazum s EU 1995. i službeno je priznata kao zemlja kandidat za punopravno članstvo u EU 12. decembra 1999. na samitu u Helsinkiju.

Pregovori za punopravno članstvo započeli su 3. oktobra 2005. godine. Napredak je spor, a od 35 poglavlja potrebnih za dovršetak pristupnog procesa samo je 16 otvoreno, a jedan je bio zatvoren od maja 2016.

Republika

Foto: printscreen/TV Pink

Predsednik Erdogan

2016. godine bio je dogovor između Turske i Evropske unije namenjen da ubrza pregovore nakon prethodne stagnacije. Budući da su pristupni pregovori u zastoju, EU je optužila i kritikovala Tursku zbog kršenja ljudskih prava i nedostataka u vladavini prava.

2017, zvaničnici EU izrazili su stav da planovi turske politike krše kriterijume iz Kopenhagena o pogodnosti za članstvo u EU.

Dana 26. juna 2018, Veće za opšte poslove EU navodi da "Veće napominje da se Turska kreće sve dalje od pristupnih pregovora Evropske unije. Zbog toga se dolazi do zastoja i daljih otvaranja poglavlja. Poglavlja se mogu otvarati ili zatvarati i dalje se može raditi na modernizaciji odnosa EU i Turske".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading