AMERIKANCI U STRAHU OD PUTINOVOG "POSEJDONA": Rusi bi mogli da iskoriste torpeda, ali ih ograničava datum

Autor:

Svet

10.11.2022

18:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerika je posmatrala brodove ruske ratne mornarice zbog potencijalnog testa novog nuklearnog torpeda narednih nedelja, rekao je visoki američki zvaničnik za "CNN".

AMERIKANCI U STRAHU OD PUTINOVOG "POSEJDONA": Rusi bi mogli da iskoriste torpeda, ali ih ograničava datum

Foto: Tanug/AP, Youtube/SUT Media

Vladimir Putin ima najmoćnije oružje na svetu, smatraju iz SAD

Američka medijska kuća navodi da, među plovilima koji su učestvovali u pripremama, bio i „Belgorod“, podmornica sa krstarećim raketama koja može da lansira i podvodna vozila, uključujući i torpedo „posejdon“.

Prošle nedelje primećeni su brodovi kako napuštaju oblast za testiranje u Arktičkom moru i vraćaju se u luku bez sprovođenja testa.

U SAD veruju da su Rusi možda naišli na tehničke probleme.

„Ovo se može posmatrati u sklopu šire slike – nedavne ruske vojne vežbe, zatim, slanja slabo obučenih trupa u Ukrajinu. Ruska vojna industrija prolazi kroz teške trenutke i možemo videti da zapadne sankcije na visokotehološku vojnu robu imaju efekta i moraju se nastaviti“, dodao je visoki diplomata za CNN.

Američki zvaničnici rekli su da Rusija može opet da pokuša da testira torpedo, ali napominju da će uskoro sever biti okovan ledom, zbog čega će im biti ograničen prostor za operacije.

Republika

Foto: Tanjug/AP,Youtube/Telekanal Zvezda, Minoboronы Rossii

 

 

Test torpeda bi verovatno još više podstakao tenzije sa SAD u vreme kada Vašington i njegovi saveznici pažljivo prate bilo kakav znak da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje u ratu u Ukrajini. SAD su takođe obraćale posebnu pažnju na sve moguće testove torpeda Posejdon.

Torpedo Posejdon je podvodno vozilo bez posade na nuklearni pogon sposobno da nosi i konvencionalnu i nuklearnu municiju. Njegov nuklearni pogonski sistem daje Posejdonu praktično neograničen domet.

SAD ne veruju da bi bilo kakav test uključivao detonaciju nuklearnog uređaja. Potencijalna opasnost dolazi od kvara nuklearnog pogonskog sistema, što može predstavljati rizik od radioaktivnosti.

Predsednik Vladimir Putin je prvi put najavio postojanje sistema Posejdon tokom svog obraćanja o stanju nacije 2018. godine, reklamirajući ga kao „inovativno“ novo oružje.

- Nuklearna jedinica je jedinstvena po svojoj maloj veličini, a istovremeno nudi neverovatan odnos snage i težine. Sto puta je manja od jedinica koje pokreću savremene podmornice, ali je i dalje moćnija i može da pređe u borbeni režim, odnosno da dostigne maksimalni kapacitet, 200 puta brže, rekao je tada Putin.

TASS je ranije izvestio da će podmornica Belgorod nositi torpeda "Posejdon" koja su u razvoju, a koja su dizajnirana da putuju stotinama milja i da se provuku pored obalske odbrane putujući duž morskog dna.

U novembru 2020, Kristofer Ford, tadašnji pomoćnik državnog sekretara za međunarodnu bezbednost i neproliferaciju, rekao je da su Posejdoni dizajnirani da „zapljusnu američke priobalne gradove radioaktivnim cunamijem“.

U izveštaju Istraživačke službe američkog Kongresa (CRS) iz aprila navodi se da su Posejdoni zamišljeni kao oružje za odmazdu, dizajnirano da uzvrati neprijatelju nakon nuklearnog udara na Rusiju.

Prema izveštaju CRS-a, Belgorod bi mogao da nosi do osam Posejdona, iako neki stručnjaci za oružje kažu da će njegova nosivost verovatnije biti šest torpeda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading