BELA KUĆA OTKRILA: Evo kada se sastaju Bajden i Si Đinping

Autor:

Svet

10.11.2022

18:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Džozef Bajden i predsednik Kine Si Ðinping, sastaće se 14. novembra tokom samita Grupe 20 na Baliju u Indoneziji, saopštila je danas Bela kuća.

BELA KUĆA OTKRILA: Evo kada se sastaju Bajden i Si Đinping

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/BotMultichillT

Dvojica lidera će razgovarati o naporima da se održe i prodube linije komunikacije između Sjedinjenih Američkih Država i NR Kine, odgovornom upravljanju konkurencijom i zajedničkom radu na poljima gde postoje usklađeni interesi, stoji u saopštenju, preneo je Rojters.

Posebno će razgovarati o radu na transnacionalnim izazovima koji utiču na međunarodnu zajednicu, navela je Bela kuća.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Podsetimo, Džo Bajden je ukazao da je naredba ruskog vojnog vrha o evakuaciji trupa sa zapadne obale reke Dnjepar, nadomak grada Hersona, pokazatelj da Moskva ima "realne probleme" sa svojom vojskom.

- To pokazuje da oni imaju nekih stvarnih problema sa svojom vojskom - rekao je Bajden i ocenio da će rusko povlačenje omogućiti obema stranama da ponovo kalibriraju svoje pozicije tokom zime.

Predsednik SAD je rekao da ostaje da se vidi da li je Ukrajina spremna da napravi kompromis sa Rusijom. Govoreći o situaciji o Ukrajini, Bajden je u jednom trenutku napravio omašku, zamenivši Herson sa gradom Faludža u Iraku.


- Mislim da je kontekst u tome da li se ili ne oni povlače iz Faludže...i, a mislim iz...iz...Hersona, iz grada Hersona... - rekao je Bajden.

Faludža je irački grad koji je postao prestonica oružanog otpora Amerikancima, gde su njihove trupe pretrpele značajne gubitke. U 2003-2004, postao je uporište militanata koji su pokrenuli gerilsku borbu protiv stranog vojnog prisustva.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading