RUSIJA SE POVLAČI IZ HERSONA: Sergej Šojgu odobrio povlačenje trupa!

Autor:

Svet

09.11.2022

16:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruske snage će se u potpunosti povući iz regiona na zapadnoj obali reke Dnjepar.

RUSIJA SE POVLAČI IZ HERSONA: Sergej Šojgu odobrio povlačenje trupa!

Foto: Republika

Najnovija vest

Rusija će povući trupe iz ključnog ukrajinskog grada Hersona, jedinog regionalnog centra koji su zauzeli od početka invazije, piše BBC.

Kako prenosi "Kijev independent", ruski ministar odbrane Sergej Šojgu odobrio je povlačenje.

Ruski komandant u Ukrajini, general Sergej Surovikin, rekao je da više nije moguće održavati snabdevanje grada.

To znači da će se ruske snage u potpunosti povući iz regiona na zapadnoj obali reke Dnjepar.

Ruski mediji prenose da se ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saglasio se danas sa predlogom komandanta združenih snaga ruske vojske Sergejom Surovkinom da se organizuje odbrana u regionu Hersona na levoj obali Dnjepra.

- Herson i susedna naselja ne mogu u potpunosti da se snabdevaju i funkcionišu, životi ljudi su stalno u opasnosti - rekao je Surovikin.

Povlačenje ruske vojske dolazi u vreme kada se najavljivala ukrajinska ofanziva na grad Herson, odakle je Moskva poslednjih nedelja evakuisala stanovništvo.

Da podsetimo, ranije danas objavljena je vest da je zamenik načelnika vojno-civilne uprave u Hersonskoj oblasti Kiril Stremousov poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Rusi su zauzeli Herson na početku invazije na Ukrajinu, a ruskom predsedniku Vladimiru Putinu je ovaj grad na jugu strateški važan.

Njegov gubitak je bio veliki udarac za Ukrajinu zbog njene lokacije na reci Dnjepar, blizu ušća u Crno more, i njene uloge kao glavnog industrijskog centra.

Herson se takođe nalazi na mestu sa kojeg se može prekinuti tok vode za piće od Dnjepra do Krima. Kijev je blokirao ove vitalne zalihe nakon aneksije, a Putin je ranije pomenuo važnost njihovog obnavljanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
ISTIRIJA PAMTI SVE

09.11.2022 17:38

Uvek AGRESOR tako zavrsava . Podvije rep pa nazad .