PRETI NAM APOKALIPSA: Upozorenje Svetske meteorološke organizacije!

Autor:

Svet

06.11.2022

15:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska metereološka organizacija (SMO) upozorila je danas da se, toplo vreme na planeti i porast nivoa mora, pogoršavaju brže nego ranije.

PRETI NAM APOKALIPSA: Upozorenje Svetske meteorološke organizacije!

Foto: pixabay.com

- Najnoviji izveštaj o stanju globalne klime je hronika klimatskog haosa. Na signal opasnosti planete, moramo odgovoriti ambicioznim, kredibilnim klimatskim akcijama - rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, preneo je AP.

Svetska metereološka organizacija u godišnjem klimatskom izveštaju navela je da je porast nivoa mora u protekloj deceniji bio dvostruko veći nego 1990-ih, a od januara 2020. godine skočio je još više od toga.

Podaci o nivou mora i prosečnim temperaturama nisu ništa u poređenju sa onim kako su klimatske promene pogodile ljude u ekstremnim vremenskim uslovima, navodi američka agencija.

Izveštaj naglašava letnju neverovatnu poplavu u Pakistanu u kojoj je poginulo više od 1.700 ljudi i raseljeno 7,9 miliona, užasavajuću četvorogodišnju sušu u istočnoj Africi u kojoj je više od 18 miliona gladnih, reku Jangcekjang koja je presušila na najniži nivo u avgustu, i rekord toplotni talasi koji je bio u Evropi i Kini.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Poplave u Pakistanu

- Ovaj najnoviji izveštaj Svetske meteorološke organizacije glasi kao laboratorijski izveštaj za kritično bolesnog pacijenta, ali u ovom slučaju pacijent je Zemlja - rekla je klimatolog DŽenifer Frensis iz Centra za istraživanje klime Vudvel u Kejp Kodu.

U izveštaju se navodi da su nivoi ugljen-dioksida, metana i azot-oksida, koji zadržavaju toplotu, dostigli rekordno visoke nivoe, a metan se povećava rekordnom brzinom.

Naglašava se da to znači više od samo zagrevanja temperature na kopnu.

Takođe, kako se navodi u izveštaju, led i ledeni pokrivač na Grenlandu naglo se smanjuju.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading