SVI STRAHUJU OD NOVIH RUSKIH RAKETNIH NAPADA: Gradske vlasti Kijeva planiraju totalnu evakuaciju u slučaju energetskog kolapsa?

Autor:

Svet

06.11.2022

09:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvaničnicima u prestonici je rečeno da će verovatno imati najmanje 12 sati pre obaveštenje da je mreža na ivici kvara.

SVI STRAHUJU OD NOVIH RUSKIH RAKETNIH NAPADA: Gradske vlasti Kijeva planiraju totalnu evakuaciju u slučaju energetskog kolapsa?

Foto: Tanjug/AP

Njujork Tajms objavio je veliki tekst o tome da u jeku borbi da održi elektro stabilnost koja je narušena u ruskim žestokim ruskim raketnim napadima 10. i 31. oktobra, gradske vlasti Kijeva počele su da planiraju evakuaciju skoro tri miliona stanovnika ukrajinske prestonice, u slučaju totalnog mraka, što je do 31. oktobra bilo nezamislivo.

U dosadašnjim ruskim raketnim napadima stradalo je 40 posto ukrajinske infrastrukture, oštešeno je teško ili totalno uništeno. Zbog toga radnicima gradskih službi naređeno je da u gradu pripreme 1.000 skloništa za grejanje, koja mogu biti i bunkeri, a gradske vlasti pokušavaju da sa električarima poprave uništeno, ali to teško ide jer rezervne opreme više nema.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kijev, ilustracija

 

-Ako Rusija nastavi sa ovakvim napadima, možemo da izgubimo ceo električni sistem, rekao je u intervjuu za Njujork Tajms Roman Tkačuk, direktor za bezbednost administracije Kijeva.

Zvaničnicima u prestonici je rečeno da će verovatno imati najmanje 12 sati pre obaveštenje da je mreža na ivici kvara. Ako dođe do te tačke, rekao je Tkačuk, „počećemo da obaveštavamo ljude i zahtevamo od njih da odu“.

Situacija je bar za sada izvodljiva i nema tragova da veliki broj civila beži iz Kijeva, rekao je on. Ali to bi se brzo promenilo kada bi službe koje su se oslanjale na gradsku vlast prestale da rade, prenosi Kurir.

-Ako nema struje, neće biti ni vode ni kanalizacije, rekao je on.

-Zato trenutno Vlada i gradska uprava preduzimaju sve moguće mere da zaštite naš sistem napajanja, dodao je.

Kako se približava zima, grad priprema skloništa za grejanje koja takođe mogu da zaštite civile od ruskih projektila.

Većina je unutar obrazovnih ustanova, ali vlasti su zatražile da se njihove precizne lokacije ne prijavljuju kako ne bi postale lake mete.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kijev, ilustracija

 

U jednoj školi, podrum je bio snabdeven flaširanom vodom, postavljene su improvizovane učionice, a vatrogasno vozilo je bilo stacionirano odmah ispred sale. Preko puta hodnika, od hrpe kompleta za pripremu za katastrofe, bio je oštar podsetnik na normalnost u kojoj je škola nekada uživala: veliki poster Mini Maus, opisuju situaiju novinari Njujork Tajmsa.

U subotu je ukrajinska nacionalna elektroprivreda Ukrenergo potvrdila potrebu da se nastavi sa isključenjima struje, rekavši da su ona neophodna da bi se „smanjilo opterećenje na mrežama, osiguralo održivo balansiranje elektroenergetskog sistema i izbegle ponovljene nesreće nakon što su elektroenergetske mreže oštetile ruske raketni i dronovi napadi“.

Restrikcije će uticati na Kijev i okolinu, kao i na regione Černihiv, Čerkasi, Harkov, Poltava, Sumi i Žitomir, saopštila je komunalna kompanija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading