NAJOŠTRIJE KRITIKE NA RAČUN PUTINA DO SADA! Si Đinping zagrmeo na ruskog lidera zbog rata u Ukrajini!

Autor:

Svet

04.11.2022

11:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, kineski lider Si Đinping pozvao je na mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije, upozoravajući da rat ne bi trebalo da preraste u nuklearni sukob.

NAJOŠTRIJE KRITIKE NA RAČUN PUTINA DO SADA! Si Đinping zagrmeo na ruskog lidera zbog rata u Ukrajini!

Foto: Tanjug/AP

Nemački lider boravi u jednodnevnoj poseti Pekingu koja je izazvala kritike zbog prećutne podrške Kine Rusiji.

Što se tiče Ukrajine, Si je rekao da Kina podržava Nemačku i EU i njihovu važnu ulogu u promovisanju mirovnih pregovora u izgradnji uravnoteženog, efikasnog i održivog evropskog bezbednosnog okvira, javila je državna televizija CCTV.

On je naglasio da međunarodna zajednica treba da pozove sve strane u sukobu na racionalnost i uzdržanost, uspostave direktne kontakte što pre i stvore uslove za nastavak pregovora i zajednički podrže upotrebu ili pretnju upotrebom nuklearnog oružja.

Portal "Politiko" tvrdi da je ovo najdirektnija kritika kineskog lidera upućena ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, prenosi "Jutarnji list".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Si Đinping

Pozvao Šolca na jačanje saradnje

Si Đinping je na sastanku sa Šolcom rekao da je potrebna veća saradnja između dve zemlje i da su ovo "vremena promena i turbulencija".

Tokom njihovog prvog sastanka od kada je Šolc postao kancelar, Si je rekao da Kina i Nemačka, kao velike zemlje koje imaju uticaj, treba da sarađuju više radi svetskog mira, prenela je državna stanica CCTV.

- Trenutno je međunarodna situacija kompleksna i nestabilna - rekao je kineski predsednik.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Si Đinping

Šolc je prvi lider iz Grupe sedam koji je došao u posetu Kini od početka pandemije kovida 19.

Šolc je rekao kineskom predsedniku da je dobro što su se lično sastali u ovim napetim vremenima i da invazija Rusije na Ukrajinu stvara probleme globalnom poretku zasnovanom na pravilima.

Nemački kancelar, koji je u jednodnevnoj poseti, dodao je da će sa kineskim liderom razgovarati o odnosima Evrope i Kine, borbi protiv klimatskih promena, razvoju ekonomskih veza Kine i Nemačke, kao i o temama o kojima dve zemlje imaju različite poglede.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Si Đinping

Dvojica lidera su ručala u "Zlatnoj sali" Velike palate naroda u centru Pekinga, gde se ponekad održavaju banketi za strane šefove država.

Šolc i članovi nemačke poslove delegacije u njegovoj pratnji testirani su jutros na kovid 19 po dolasku u Peking. Kineski medicinari ušli su avion u zaštitinim odelima i obavili testiranje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading