NA POMOLU NOVI RAT? Severna Koreja nemilosrdno udara po regionu, brutalne pretnje: SAD i Južna Koreja će KRVAVO platiti najstrašniju cenu!

Autor:

Svet

03.11.2022

09:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severna Koreja je ispalila još tri balističke rakete sa svoje istočne obale, dodatno eskalirajući tenzije u regionu.

NA POMOLU NOVI RAT? Severna Koreja nemilosrdno udara po regionu, brutalne pretnje: SAD i Južna Koreja će KRVAVO platiti najstrašniju cenu!

Foto: Ahn young joon/Tanjug/AP

Japan je izdao J-Alert u kom se stanovnicima prefektura Mijagi, Jamagata i Niigata nalažu da se evakuišu.

Novinska agencija Yonhap javila je da je prva raketa prošla kroz fazu razdvajanja, što ukazuje da bi to moglo biti oružje dugog dometa.

Rečeno je da su ispaljene i dve rakete kratkog dometa.

U početku se smatralo da je prva balistička raketa preletela i prošla japansku teritoriju, prema sistemu za emitovanje hitnih slučajeva japanske vlade. Međutim, japansko ministarstvo odbrane je kasnije saopštilo da projektil nije preleteo japansku teritoriju.

Izveštaji pokazuju da je raketa, ispaljena iz Pjongjanga, pala u Tihi okean oko 683 milje istočno od Japana.

Letela je na visini od 1.200 milja i pokrila domet od 466 milja, saopštilo je japansko ministarstvo odbrane.

Druga balistička raketa kratkog dometa ispaljena je manje od sat vremena kasnije, saopštila je vojska Južne Koreje. Japanska obalska straža je takođe upozorila na treće lansiranje projektila kratkog dometa.

Dve rakete kratkog dometa ispaljene su severno od Pjongjanga.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da se lansiranje raketa Severne Koreje „apsolutno ne može oprostiti“. To je drugi probni let iznad zemlje u mesec dana u rekordnoj godini testiranja raketa od strane severa sa nuklearnim oružjem, usred eskalacije tenzija u regionu.

Aktivirane sirene za vazdušni napad

Najnovija lansiranja dolaze dan nakon što je Severna Koreja ispalila najmanje 23 projektila, najviše što je ispalila u jednom danu ikada. Jedna od tih raketa poletela je u pravcu naseljenog južnokorejskog ostrva i sletela u blizini napete morske granice rivala, aktivirajući sirene za vazdušni napad i primoravajući stanovnike ostrva Uleung da se evakuišu.

Južnokorejski predsednik Ion Suk-ieol opisao je to kao "teritorijalno zadiranje", a Vašington ga je osudio kao "nepromišljeno". To je bio prvi put da je balistička raketa pala u blizini južnih voda otkako je poluostrvo podeljeno1945. godine.

Junova kancelarija obećala je "brz i čvrst odgovor" i saopštila da će Pjongjang "platiti cenu za provokaciju".

Južna Koreja udarila kontru

Južna Koreja je brzo odgovorila lansiranjem sopstvenih projektila u istoj graničnoj oblasti. Lansiranja u sredu usledila su nekoliko sati nakon što je Severna Koreja zapretila da će upotrebiti nuklearno oružje kako bi naterala SAD i Južnu Koreju da plate najstrašniju cenu u istoriji u znak protesta zbog tekućih južnokorejsko-američkih vojnih vežbi koje smatra probom za potencijalnu invaziju.

Sever je takođe ispalio više od 100 metaka artiljerije sa svoje istočne obale u vojnu tampon zonu uspostavljenu vojnim sporazumom sa Južnom Korejom, saopštila je vojska Južne Koreje.

Masovna lansiranja kao provokacija Južne Koreje

Masivna lansiranja bila su "provokacije protiv Južne Koreje", rekao je Go Miong-hiun, istraživač sa Instituta za političke studije Asan.

- Ne bih se iznenadio ako dovedu do nuklearnog testa - dodao je on.

To je usledilo nakon nedavnih lansiranja, uključujući ono što je Sever rekao da su taktičke nuklearne vežbe. Vašington i Seul su više puta upozoravali da bi lansiranja mogla kulminirati još jednom nuklearnom probom - koja bi bila sedma za Pjongjang.

Napetosti su naglo porasle na Korejskom poluostrvu pošto je nedavni napad Severne Koreje raketnih testova podstakao Južnu Koreju, SAD i Japan da sprovedu zajedničke vežbe kao odgovor.

Republika

Foto: Printscreen/Youtube/The Telegraph

Kim Dong Un, predsednik Severne Koreje

Najnovija baraža raketa dolazi nakon što su SAD optužile diktatora Severne Koreje Kim Džong Una da je tajno isporučio „značajan broj“ artiljerijskih granata Rusiji.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading