"MISLIM DA ĆE PUTIN TRAŽITI PREGOVORE" Stručnjak progovorioo situaciji na ratištu: Ruski lider će imati u rukama jedan važan ADUT!

Autor:

Svet

01.11.2022

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski analitičar govorio o ratu u Ukrajini.

"MISLIM DA ĆE PUTIN TRAŽITI PREGOVORE" Stručnjak progovorioo situaciji na ratištu: Ruski lider će imati u rukama jedan važan ADUT!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin nadgleda vojnu vežbu u Rusiji

Penzionisani vicemaršal britanskog vazduhoplovstva Šon Bel govorio je za Skaj njuz, između ostalog o umešanosti Belorusije u rat u Ukrajini, kao i zašto se neki beloruski vojnici bore za Ukrajinu.

Sugerisao je i kada bi Vladimir Putin mogao da počne da insistira na pregovorima.

- Lider Belorusije Aleksandar Lukašenko je Putinova marioneta. Rusija je u prošlosti lansirala raketne napade na Kijev iz Belorusije, ali do sada nismo videli da se beloruska vojska direktono uključila u sukob. Međutim, zanimljivo je da postoji pukbeloruskih vojnika, protivnika Lukašenkovog režima, koji se bore na strani Ukrajine, rekao je on za Skaj njuz,  prenosi Jutarnji.

Bel tvrdi da je to tako jer je Lukašenko veoma nepopularan u Belorusiji i napominje kako mnogi Belorusi smatraju da ako Putin bude poražen i Lukašenko će otići sa vlasti.

- Zanimljivo je i kako je 90 odsto beloruskih vojnika reklo da se neće uključiti u rat u Ukrajini, ali Belorusija je Rusiji već donirala 90 odsto svojih glavnih borbenih tenkova, čime popunjavaju gubitke na ratištu. Ali to pokazuje i kako Rusija zapravo loše stoji, tvrdi on.

Valja napomenuti da je bataljon Kalinouski, koji Bel spominje, položio zakletvu na vernost Belorusiji i Ukrajini 25. marta ove godine.

Šon Bel je rekao i kako 50 balističkih i krstarećih raketa koje su Rusi ispalili na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, nemaju za cilj da doprinesu vojnom napredovanju Putinovih snaga, već da unište moral Ukrajinaca pre zime.

Viceadmiral napominje i kako Rusi sada koriste masivne strateške bombardere, koji za razliku od brzih lovaca, mogu da bace bombe sa udaljenosti od više stotina kilometara.

Šon Bel tvrdi i kako će Putin da koristi hranu kao adut ako dođe do pregovora.

- Putinu ne ide dobro ponajviše zbog toga što Zapad pomaže Ukrajini. Međutim, ako Putin zauzme onaj deo Donbasa koji još nije pod Rusijom, to će kod kuće moći da predstavi kao pobedu. Zatim će hteti da pregovara, a tada će kontrola hrane biti jako važan pregovarački adut, pogotovo ako zapad bude uključen u pregovore, zaključio je Bel.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading