RUSIJA ZA SABOTAŽU OPTUŽILA LIZ TRAS: Hronika najavljenog zločina - kako je izvedena diverzija Severnog toka 1 i 2

Autor:

Svet

31.10.2022

20:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ratna mornarica Velike Britanije učestvovala je u planiranju i realizaciji terorističkog napada u Baltičkom moru 26. septembra kada su oštećeni gasovodi „Severni tok“ i „Severni tok 2“, saopštilo je u subotu Ministarstvo odbrane Rusije.

RUSIJA ZA SABOTAŽU OPTUŽILA LIZ TRAS: Hronika najavljenog zločina - kako je izvedena diverzija Severnog toka 1 i 2

Foto: printskrin

Dan ranije, „Dejli mejl“ objavio je da je mobilni telefon, sada već bivše premijerke Liz Tras – hakovan i da iza svega stoje „agenti koji rade za ruskog predsednika Putina“.

- Gotovo je. (It’s done), poruka je koju je Liz Tras 26. septembra, navodno, sa ličnog „ajfona“ poslala američkom državnom sekretaru Entoni Blinkenu, nekoliko minuta posle eksplozija koje su razorile Severne tokove?!

Moskvi je iz Londona poručeno da je „sve izmišljotina Kremlja“ i da pribegavaju „epskim lažima:

- Ne komentarišemo bezbednosne aranžmane pojedinaca. Vlada ima snažne sisteme za zaštitu od sajber pretnji, odgovorio je portparol britanske vlade.

Odmah nakon diverzije, Džefri Saks, svetski poznati američki profesor ekonomije, tokom TV nastupa na Blumbergu izneo je mogućnost da su Severni tok sabotirale SAD, što je navelo televizijske voditelje da ga skinu sa emitovanja.

Republika

Foto: printskrin

 

 

- Postoje značajni posredni dokazi da je uništavanje Severnog toka operacija SAD, možda i sa drugim zemljama NATO-a, rekao je Saks.

Profesor, koji je uvršten među 100 najuticajnijih svetskih lidera magazina Tajm, citira:

- Početkom februara, tri nedelje pre ruskog napada na Ukrajinu, predsednik Bajden je upozorio „Neće više biti Severnog toka 2. Mi ćemo tome okončati. Obećavam vam, moći ćemo to da uradimo.” Tvit-čestitka bivšeg poljskog ministra spoljnih poslova Radeka Sikorskog „Hvala, SAD“ je naravno takođe veoma sugestivna.“ Postoje mnogi izveštaji o američkim avionima koji su preleteli region gasovoda u satima pre eksplozije, kao i helikoptera NATO koji su poleteli iz poljskog Gdanjska, dodaje Saks.

On dalje navodi da je malo je zemalja osim SAD koje imaju sposobnost i motivaciju da dignu gasovod u vazduh.

- SAD takođe imaju iskustvo u uništavanju infrastrukture drugih zemalja, uključujući i sovjetski gasovod 80-ih, objašnjava Saks.

Gregori Simons, profesor na Institutu za ruske i evroazijske studije na Univerzitetu u Upsali, tvrdi da se sabotaža dogodila baš kada je Nemačka planirala da ublaži svoj stav o sankcijama Rusiji u zamenu za gas.

 

Na optužbe Zapada da iza eksplozija stoji Putin, on podseća i na činjenicu da su Rusi mogli „samo da isključe dotok gasa“ ako žele da kazne Zapad.

- Rusija je izgubila uticaj na Nemačku i EU jer ne može da snabdeva ili uskraćuje gas preko operativnog gasovoda. To bi bio zaista glup potez“, kaže on.

Istovremeno, krajem septembra otkriven je potpuno novi gasovod koji nosi neruski prirodni gas. Zove se Baltička cev i inaugurisan je u Poljskoj. On će prenositi prirodni gas iz Norveške preko Danske do Poljske. I verovatno će proći veoma dobro, pošto sada ima manje konkurencije. Šta Bela kuća kaže o ovome, pita Simons.

- Ovo je ,takođe, ogromna prilika kako bi Evropa mogla da se odmakne od Moskve do Vašingtona radi snabdevanja gasom, zaključio je državni sekretar Entoni Blinken na konferenciji za novinare.

Apokalipsa!

Republikanska TV Foks bez mnogo sumnje za diverziju je optužila SAD:

- Severni tok 1 i 2 ulivaju milione kubnih metara prirodnog gasa u Baltičko more. Polje toksičnih mehurića širine više od pola milje trenutno ubija! Trajna šteta naneta je atmosferi. Prirodni gas se sastoji od  90 odsto metana. A metan je, kako Bajden često govori, ključni pokretač globalnog zagrevanja, što je, egzistencijalna pretnja čovečanstvu i planeti. Ono što se dogodilo sa gasovodima Severni tok je najbliže apokalipsi kao što smo ikada došli. Kako se to dogodilo? Ispostavilo se da to nije bila nesreća. Ovo je bio akt industrijskog terorizma!

Republika

Foto: printskrin

 

 

Poljsko ratovanje

Radoslav Sikorski, predsednik EU-SAD delegacije u Evropskom parlamentu i bivši poljski ministar spoljnih poslova, insinuirao je da su SAD namerno nanele štetu gasovodu Severni tok. Na svom tviteru podelio je fotografiju curenja gasa, rekavši „Hvala, SAD“.

Republika

Foto: printskrin

 

 

- On je povezan. On je suprug režimske stenografkinje Ane Aplebaum iz časopisa Atlantik. Sikorski je vrlo blizak sa Džoom Bajdenom, tvrdi Karlson.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading