SVET STRAHUJE OD PUTINOVOG "CRNOG PONEDELJKA"! Bajden zagrmeo: To je nečuveno, povećaće glad!

Autor:

Svet

30.10.2022

08:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na raskid ugovora o izvozu pšenice između Rusije i Ukrajine oglasio je predsednik Amerike Džozef Bajden.

SVET STRAHUJE OD PUTINOVOG "CRNOG PONEDELJKA"! Bajden zagrmeo: To je nečuveno, povećaće glad!

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Američki predsednik Džozef Bajden tvrdi da nema apsolutno ništa dobro u odluci Moskve da zaustavi sporazum kojim je dozvoljen izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora. Rusija je ranije upozorila da bi krijumčari mogli da zloupotrebe brodsku rutu i ​​stavila je na čekanje sporazum u subotu nakon, kako je nazvala, "terorističkog napada“ na plovila uključena u obezbeđivanje bezbednosti koridora.

- To je čisto nečuveno... Povećaće glad. Nema opravdanja za to što rade. UN su pregovarale o tom dogovoru i to bi trebalo da bude kraj - rekao je Bajden novinarima u Delaveru u subotu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Rusija je u subotu saopštila da je obustavila poštovanje sporazuma, uz posredovanje UN i Turske ranije ove godine. Taj potez usledio je nakon što je Kijev izveo veliki napad dronom na Crnomosku flotu i civilna plovila uključena u obezbeđivanje bezbednog prolaza za poljoprivredni teret iz ukrajinskih luka, objasnilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinske vlasti nisu ni potvrdile ni demantovale izvođenje napada, ali su odluku Rusije da suspenduje žitni sporazum nazvale "primitivnom ucenom“. Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je desetine brodova trenutno nasukano, neki više od tri nedelje, i optužio Rusiju da je postavila "namernu blokadu“ kako bi donela "glad velikih razmera u Afriku i Aziju“.

Republika

Foto: Shutterstock

Ilustracija

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je u petak objasnilo da su moskovski stručnjaci uključeni u proveru brodova koji plove prema sporazumu pod pritiskom "veštačke” gužve brodova u luci Istanbul, očigledno da bi ih naterali na manje rigorozne provere tereta.

Sporazum o pšenici

Sporazum između Moskve i Kijeva postignut je u Istanbulu u julu uz posredovanje UN i Turske. Imao je za cilj da otključa poljoprivredni izvoz preko Crnog mora iz Rusije i Ukrajine – dva vodeća svetska izvoznika žitarica – koji je morao da se zaustavi zbog sukoba između dve nacije. Sporazum je hvaljen kao ključan za ublažavanje globalne krize sa hranom i pomaganje najsiromašnijim zemljama sveta da izbegnu glad.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Putinova odluka imaće posledice mesecima

On je, naime, je "oborio" kompletan dogovor o žitnom koridoru nakon što je, pišu mediji, optužio Britance da su pomogli Ukrajincima u izvođenju napada bespilotnim letelicama na Crnomorsku flotu u subotu, 29. oktobra.

Britansko ministarstvo odbrane je saopštilo da Kremlj "prodaje lažne priče", kako bi odvratio pažnju sa događaja u Ukrajini. Neimenovani izvor vlade je za Telegraph rekao sledeće:

- Ukrajina je jedan od najvećih izvoznika pšenice i žitarica na svetu. Ako ograničite izvoz, cena robe raste i to se oseća svuda. Imaće uticaj. -

Republika

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Ilustracija

David Laborde, viši naučni saradnik na Međunarodnom institutu za istraživanje politike hrane, rekao je za britanski medij da bi cena pšenice mogla da poraste za 10%, kada se tržišta otvore sutra, 31. oktobra, te da će se efekti Putinove odluke osećati u celom svetu još mesecima.

- Hrana je već skupa, a ovo će je dodatno poskupeti - dodaje se.

Telegraph dalje piše kako je rusko ministarstvo odbrane "iskoristilo napade bespilotnih letelica na svoju pomorsku bazu u Crnom moru, u Sevastopolju, kao opravdanje za povlačenje iz Sporazuma o žitu, koji su Ujedinjene nacije opisale kao svetionik nade za snabdevanje siromašnih zemalja hranom".ć

- Akcije ukrajinskih oružanih snaga, koje predvode britanski stručnjaci, znače da ruska strana ne može da garantuje sigurnost civilnih brodova za suvi teret - rekla je Rusija.

Ruski portparol je takođe sugerisao da je Kraljevska mornarica odgovorna za pucanje gasovoda Severni tok u Baltičkom moru prošlog meseca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading