MISTERIOZNA SMRT RUSKOG GENERALA? Odjeknula vest da je Lapin pronađen mrtav u reci, pa objavljeno da je samo smenjen sa funkcija!

Autor:

Svet

30.10.2022

07:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od najviših generala Vladimira Putina navodno je smenjen sa svih funkcija usred spekulacija o njegovoj smrti, piše britanski San.

MISTERIOZNA SMRT RUSKOG GENERALA? Odjeknula vest da je Lapin pronađen mrtav u reci, pa objavljeno da je samo smenjen sa funkcija!

Foto: Printscreen

General Lapin

Prema izveštajima, general-pukovnik Aleksandar Pavlovič Lapin smenjen je sa funkcije komandovanja ruskim snagama u istočnoj Ukrajini nakon ponižavajućeg povlačenja.

Njega su lično okrivila dvojica Putinovih ključnih saveznika - koji su ga optužili da je "predao" strateški grad Lajman.

- Nekoliko sati nakon njegovog otpuštanja, ukrajinski novinski sajt Kanal 24 izvestio je da je Lapinovo telo pronađeno u reci Moskvi, koja protiče kroz zapadnu Rusiju. Kasnije je povukla "lažnu" objavu - piše britanski list.

Foto: Printscreen

Prvobitna objava Kanala 24 koja je kasnije povučena

Vest o njegovoj smeni preneo je i savetnik  ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Gerašenko koji je naveo da "treba pustiti ubice da se međusobno sukobljavaju".

 

 

Ranije u subotu, ruski lokalni mediji su citirali izvor u Ministarstvu odbrane koji je rekao da je Lapin uzeo tronedeljni odmor.

- Početkom sledeće nedelje on će odleteti u bolnicu, izlečiti se, zatim se odmoriti još nedelju dana i vratiti se na dužnost - rekao je izvor.

Lapinova smena usledila je nakon što ga je čečenski vojskovođa Ramzan Kadirov žestoko kritikovao dva puta u poslednjih mesec dana zbog neuspeha u Ukrajini.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ramzan Kadirov kritikovao Lapina

Početkom oktobra udario je na „netalentovanog“ generala nakon što su se ruske trupe povukle iz istočnog grada Limana u Donjeckoj oblasti.

Kadirov je krajem meseca optužio Lapina da je dozvolio ukrajinskim snagama da probiju jedan deo fronta u, kako je rekao, „predaji“.

Lapina je kritikovao i Jevgenij Prigožin, milijarder, šef plaćenika Vagner grupe koji je poznat kao „Putinov kuvar“.

Republika

Foto: Tanjug/AP

JEvgenij Prigožin

Nakon što su je opkolile žestoke ukrajinske snage, Rusija je izvukla svoje bore vojnike iz Lajmana u velikoj sramoti za Moskvu.

Bio je to veliki neuspeh Moskve nakon što je Putin proglasio četiri regiona u Ukrajini delom Rusije – uključujući Donjeck, gde se nalazi Lajman.

Ovo je predstavljalo pad iz milosti za generala, kome je Putin tokom leta dodelio titulu „Heroja Rusije“ nakon što je uspešno predvodio trupe koje su zauzele grad Lisičansk.

Ovo dolazi usred straha da bi Putin mogao očistiti svoj uži krug, kao i ključno vojno osoblje, zbog katastrofalne ruske kampanje u Ukrajini.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Rusija koristi "mobilisane rezerviste" u svojoj bici na reci Dnjepar zbog "ekstremno malog" ljudstva, sugerišu britanski obaveštajci.

Putin navodno šalje ove „loše obučene“ vojnike u smrt, dok očajnički pokušava da se zadrži na zemlji u regionu.

U međuvremenu, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu potvrdio je tokom sastanka sa Putinom da je 82.000 regruta sada poslato u Ukrajinu u očajničkom pokušaju da se ojačaju ruske trupe.

Gardijan onlajn prenosi da je potvrdio da ruska vojska više ne regrutuje civile, što je ruski predsednik priznao da je „neizbežno“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading