DA LI JE OVO RAZLOG OSTAVKE BRITANSKE PREMIJERKE? Rusi umešali prste po nalogu Putina?

Autor:

Svet

30.10.2022

06:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema izveštajima, ruski agenti su možda hakovali lični telefon bivše premijerke Liz Trus tokom njenog letnjeg liderskog izazova nakon koga je preuzela ulogu premijera.

DA LI JE OVO RAZLOG OSTAVKE BRITANSKE PREMIJERKE? Rusi umešali prste po nalogu Putina?

Foto: Tanjug/AP

Liz Tras, bivša premijerka Velike Britanije

Agenti, osumnjičeni da rade po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina, možda su dobili pristup strogo poverljivim pregovorima sa ključnim međunarodnim saveznicima i ličnim porukama između Trus i njenog budućeg ministra finansija Kvasija Kvartenga.

Portparol britanske vlade rekao je za Foks Njuz Digital da, iako vlada ne komentariše pojedinačne bezbednosne aranžmane, „Vlada ima snažne sisteme za zaštitu od sajber pretnji“, uključujući „redovne bezbednosne brifinge za ministre i savete o zaštiti njihovih ličnih podataka. "

Vlada je navodno znala za hakovanje tokom leta, ali su tadašnji premijer Boris Džonson i sekretar kabineta Sajmon Kejs sakrili detalje, preneo je Dejli mejl.

Tras je bila  ministar spoljnih poslova pre nego što je preuzela dužnost premijera. Ona je služila kao primarna tačka kontakta za odgovor Ujedinjenog Kraljevstva na rusku invaziju na Ukrajinu, slavno okrivljujući Putina direktno za nastajuću globalnu energetsku i prehrambenu krizu.

Rebeka Kofler, predsednica Doctrine & Strategi Consulting i bivša obaveštajna službenica DIA, rekla je za Foks Njuz Digital da ne bi bilo iznenađenje da je Rusija ciljala na Tras, i nije iznenađenje da su uspeli.

- To je standardni operativni postupak za ruske obaveštajne operativce da pokušaju da presretnu komunikacije istaknutih stranih lidera koje su za njih mete velike vrednosti - rekao je Kofler.

- Cilj je ili eksfiltrirati obaveštajne podatke ili osramotiti stranog zvaničnika curenjem hakovanog sadržaja, ako Rusi nađu nešto sočno, u pogledu ličnih podataka.-

Kofler je pomenuo prethodne slučajeve u kojima je Rusija bila u mogućnosti da poveća svoje hakerske mogućnosti, kao na primer kada su Rusi postavili snimak telefonskog razgovora koji su presreli između američkog ambasadora u Ukrajini Džefrija Pajata i pomoćnika državnog sekretara Viktorije Nuland u kojem su dali omalovažavajuće komentare o Evropskoj uniji. Ona je takođe tvrdila da Rusi slobodno čitaju nepoverljive mejlove predsednika Baraka Obame.

- Ako ste istaknuti zvaničnik ili poslovni lider, vaš telefon sadrži toliko podataka — mejlova, slika, govornih poruka — koji mogu biti od vrednosti za neprijateljske obaveštajne službe - objasnio je Kofler.

- Rusi su veoma vešti u hakovanju i uvek su u potrazi za vrednim tajnama ili onim što oni zovu „kompromat“ – kompromitujućim informacijama. Sajber hakovanje predstavlja ogromnu pretnju za vladine i poslovne lidere, posebno kada putuju van svoje matične zemlje. -

Jedna takva poruka Kvartengu uključivala je kritiku Džonsona, za koju se vlada brinula da bi se mogla pretvoriti u neki oblik ucene.

Druge poruke su možda uključivale detalje o isporukama oružja Ukrajini.
Izvor sa saznanjima o navodnom incidentu rekao je za Mejl da je početno otkriće izazvalo "apsolutni pandemonijum".

- Za obaveštajne službe ne izgleda baš slajno ako se telefon ministra spoljnih poslova može tako lako pokrasti zbog sramotnih ličnih poruka agenata za koje se pretpostavlja da rade za Putinovu Rusiju“ - rekao je taj pojedinac. Možda je sa Trasinog  telefona preuzeta poruka koja će vredeti godinama.

Možda je takođe bila toliko zabrinuta zbog hakovanja da nije mogla da spava tokom tog vremena i plašila se da će novi napad potkopati njenu kampanju za lidera stranke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading