PUTINOVI ŠPIJUNI HAKOVALI PRIVATNI TELEFON LIZ TRAS? Ovo je navodno glavni razlog

Autor:

Svet

29.10.2022

17:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Špijuni Vladimira Putina navodno su hakovali lični telefon Liz Tras zbog strogo poverljivih detalja pregovora sa saveznicima.

PUTINOVI ŠPIJUNI HAKOVALI PRIVATNI TELEFON LIZ TRAS? Ovo je navodno glavni razlog

Foto: Tanjug/AP

Liz Tras, bivša premijerka Velike Britanije

Lični telefon doskorašnje premijerke Velike Britanije Liz Tras - uključujući privatne poruke koje je razmenjivala sa svojim kancelarom Kvasijem Kvartengom - hakovali su agenti osumnjičeni da rade za predsednika Rusije Vladimira Putina, piše Mejl on Sandej.

Veruje se da su ruski agenti dobili pristup strogo poverljivim detaljima pregovora sa ključnim međunarodnim saveznicima, kao i porukama u kojima se kritikuje tadašnjeg premijera Boris Džonsona.

Izvori su rekli da su hakovane poruke godinu dana unazad, a to nije otkriveno sve dok nije počela kampanja za vođstvo Torijevaca.

Njen telefon je navodno bio kompromitovan kada je bila ministarka spoljnih poslova, ali su detalje prikrili Džonson i sekretar kabineta Sajmon Kejs, koji su naredili zataškavanje te vesti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Liz Tras

 

Izvor je za novine rekao da je telefon toliko kompromitovan da je sada smešten u sef na bezbednoj vladinoj lokaciji.

Takođe se veruje da su hakovane poruke uključivale veoma osetljive razgovore sa visokim međunarodnim ministrima spoljnih poslova o ratu u Ukrajini.

 

 

One su navodno uključivale razgovore o isporukama oružja, a izvor je opisao da 'nije dobro' za britansku ministarku spoljnih poslova da njen telefon tako lako može biti kompromitovan.

Šokantni incident, koji su bezbednosni izvori otkrili listu, objašnjava zašto je Trasova bila primorana da promeni broj mobilnog telefona koji je koristila više od decenije neposredno pre nego što je postala premijerka.

 

 

Njena odluka da to učini tada je prijavljena zbog konfuzije i uznemirenosti među ministrima i savetnicima u kabinetu koji iznenada nisu mogli da je kontaktiraju.

U saopštenju dostavljeno Mejl on Sandej u subotu popodne, portparol britanske vlade je rekao: "Ne komentarišemo bezbednosne aranžmane pojedinaca. Vlada ima snažne sisteme za zaštitu od sajber pretnji. To uključuje redovne bezbednosne brifinge za ministre i savete o zaštiti njihovih ličnih podataka za ublažavanje sajber pretnji".

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading