PORODILA SE SA SAMO 5 GODINA: Sin je mislio da mu je sestra, a jednu TAJNU će zauvek čuvati!

Autor:

Svet

29.10.2022

10:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Devojčica iz Perua postala je najmlađa majka na svetu kada je 1939. godine na svet donela zdravu bebu.

PORODILA SE SA SAMO 5 GODINA: Sin je mislio da mu je sestra, a jednu TAJNU će zauvek čuvati!

Foto: printscreen Youtube/TOI

Lina Medina iz Perua poznata je kao najmlađa majka u istoriji medicine.

Lina je rođena 1933. godine u zemljoradničkoj porodici u peruanskom selu Tikarpo. Kada je imala pet godina, roditelji su je doveli u bolnicu. Bili su veoma zabrinuti zbog toga što se devojčici naduvao stomak. U početku se pretpostavljalo da je Lina imala tumor. Kasnije se ispostavilo da je devojčica u sedmom mesecu trudnoće.

U maju 1939. godine, kada je imala pet godina i sedam meseci, rodila je dečaka carskim rezom, što je bilo neophodno zbog devojčicine nerazvijene karlice. Njen sin je pri rođenju imao 2,7 kg i nazvan je Gerardo po lekaru Gerardu Lozadi koji ju je porodio. Na osnovu medicinske dokumentacije zaključeno je da je Lina ostala u drugom stanju pre pete godine, piše National Geographic.

Izveštaj o ovom slučaju objavljen je u medicinskoj publikaciji La Presse Medicale. U izveštaju se ukazuje da je tako rano začeće bilo moguće zbog ranog razvoja devojčice. Devojčica je prvu menstruaciju dobila sa 8 meseci, a do četvrte godine je imala dovoljno razvijene mlečne žlezde; sa 5 godina već je zabeleženo karakteristično širenje karličnih kostiju. Osim po tome što je – od kada se detaljno vodi medicinska dokumentacija – Lina zabeležena kao najmlađa majka, ona je ujedno i najmlađa osoba kod koje je dokumentovan prevremeni pubertet.

Lina sada ima 89 godina i živi u Limi, glavnom gradu Perua. Lina se udala za Raula Huarda i 1972. godine, 33 godine nakon prvog porođaja, u tom braku dobila drugog sina. Nikada nije otkrila koje otac prvog deteta.

Činjenicu da mu je Lina majka, a ne sestra, Gerardo je saznao tek kad je imao 10 godina. Gerardo se razvijao pravilno i imao je normalan život. Umro je 1979. u 40. godini od bolesti koštane srži.

Linin slučaj nije jedinstven u istoriji medicine, bar od trenutka kada su lekari i naučnici počeli da beleže fenomene.

Pre Line, sa samo šest godina porodila se Jelisaveta Pantueva iz Krakova. Ona je rođena u avgustu 1928. godine, a porodila se 1934.

Jelisavetin porođaj bio je prirodan, jer je, uprkos antropometrijskom neskladu kod odrasle žene, trudnoća tekla normalno - devojčica je rodila zdravu bebu dugačku 50 centimetara i tešku 3 kilograma. Međutim, tokom porođaja pupčana vrpca se upetljala i dete je umrlo.

Jelisaveta je preživela, a nakon što je otpuštena iz bolnice, preselila se sa porodicom na Daleki istok, gde je išla u školu, ali nema pouzdanih podataka o njenoj daljoj sudbini.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading