KINA DOBILA NOVO VOJNO RUKOVODSTVO: Evo šta je jedan od GLAVNIH CILJEVA

Autor:

Svet

29.10.2022

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novo rukovodstvo kineske vojske uključuje brojne oficire.

KINA DOBILA NOVO VOJNO RUKOVODSTVO: Evo šta je jedan od GLAVNIH CILJEVA

Foto: Shutterstock

Kina je proteklog vikenda objavila novi poredak u Centralnoj vojnoj komisiji (CMC), samo nekoliko dana nakon što je Si Đinping otvorio 20. Nacionalni kongres Komunističke partije Kine govorom kojim preti Tajvanu da će ga staviti pod svoju kontrolu.

Dvoranom se prolomio gromoglasni aplauz, a kineski lider rekao je kako bi to moglo da se izvede na miran način. Ipak, odbio je, ponavljajući dugogodišnji stav Pekinga, da isključi upotrebu sile.

Novo rukovodstvo vojne komisije - vrhovna vlast zadužena za Narodnu oslobodilačku vojsku (PLA) - uključuje brojne oficire koji su prozvani ‘action men‘ zbog stručnosti u područjima koja bi mogla biti ključna za invaziju na Tajvan. A upravo to bi, zabrinjava mnoge, mogao da bude ključan Sijev potez.

 

 

Prošle je godine Kina značajno povisila svoje uloge u osvajanje Tajvana, ostrvo na kom živi 24 miliona ljudi, za koga kineska komunistička stranka tvrdi da ima suverenitet nad njegovom teritorijom iako nikad nije bio pod njihovom kontrolom, prenosi Jutarnji pisanja CNN-a.

Peking je poslao desetine aviona i brodova prema Tajvanu, pa čak ispalio i raketu preko ostrva.

Prethodnog meseca predsednica Tajvana, Caj Ing-Ven, rekla je kako prostora za pregovore oko suvereniteta njene zemlje - nema.

Retorika sa obe strane podstakla je strahove da bi vojno zauzimanje Tajvana moglo biti sledeće na redu.

Ipak, brojni stručnjaci kažu da ne mora tako da bude.

Sila svetske klase

Šestočlana vojna komisija ne izgleda kao ‘ratno veće‘, tvrde analitičari, već telo koje je postavljeno kako bi nastavilo sa modernizacijom najveće vojske na svetu, što su za cilj postavili još 2015. Jedan od glavnih ciljeva bio je taj da učini PLA borbenom silom svetske klase – ravnopravnu američkoj vojsci – do 2049.

Republika

Foto: Profimedia

kineska vojska

 

Si je utvrdio smernice ka tom cilju, uključujući stavljanje naglaska na zajedničke operacije kao i sposobnost da svi ogranci PLA funkcionišu kao jedan u vreme sukoba – što bi bilo bitno za bilo kakvu invaziju na Tajvan.

Imenovanje generala He Vejdonga, bivšeg zapovednika Istočnog sektora kineske vojske, kao jednog od dvojice potpredsednika Centralne vojne komisije - ispod samog Sija u vojnom vođstvu - pokazuje upravo tu predanost zajedničkim operacijama, smatraju analitičari.

Nakon što je 2019. preuzeo Zapovedništvo istočnog sektora kineske vojske, He je nadgledao integraciju operacija PLA-a preko Tajvanskog moreuza.

Ranije ove godine, rezultati tih napora bili su očiti kada je, nedugo nakon što je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi posetila Tajvan, PLA pokazala svu silu u zajedničkoj operaciji koja je uključivala pomorske, vazdušne i raketne jedinice dok je simulirala blokadu ostrva.

To je iskustvo bilo je novo za centralno kinesko vojno telo.

Rod Li, direktor istraživanja na Kineskom institutu za svemirske studije pri Univerzitetu vazdušnih snaga SAD-a, rekao je da bi iskustvo He Veidonga bilo neprocenjivo u bilo kojoj operaciji koja uključuje Tajvan.

 

 

Osim okupljanja vojske, mornarice, vazdušnih i raketnih snaga, on će da nauči kako da sprovede nacionalni plan mobilizacije i da integriše pomoćne jedinice poput Narodne naoružane policije, rekao je Li.

-Sa svim reformama koje je Si Đinping nametnuo PLA-u He Veidong prvo mora da se nosi u operativnom smislu, dodao je Li.

Osim iskustva u zajedničkom upravljanju He poseduje još jedan ključni atribut koji se traži u vrhunskom vođstvu PLA-a – iskustvo na terenu u neprijateljskim situacijama.

Naime, 2017. je vodio vojne snage Zapadnog sektora kineske vojske tokom pograničnih sukoba sa Indijom u regiji Doklam.

 

 

Karl Šuster, bivši direktor operacija u Zajedničkom obaveštajnom centru američkog Pacifičke komande, rekao je da je He jedan od Sjevih "action menova" u vojnoj komisiji. Drugi je Žang Jusija.

Žanga, čiji je otac služio uz Sijevog oca u kineskom građanskom ratu, mnogi vide kao lojalnog saveznika kineskog vođe. Žang je bio i u prethodnom sastavu vojne komisije te je unapređen uprkos tome što je prešao neslužbenu starosnu dom za penziju od 68 godina.

On poseduje "dva važna aspekta koja Si ceni: lojalnost i ratno iskustvo, budući da je bio veteran kinesko-vijetnamskog rata 1979.", ističe Meija Nouvens, viša saradnica za Kinu na Međunarodnom institutu za strateške studije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading