RIŠI SUNAK NIJE JEDINI: I ovi zvaničnici širom sveta su indijskog porekla

Autor:

Svet

28.10.2022

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Riši Sunak je zvanično postao premijer u sredu.

RIŠI SUNAK NIJE JEDINI: I ovi zvaničnici širom sveta su indijskog porekla

Foto: Tanjug/AP

Za samo šest nedelja, u Ujedinjenom Kraljevstvu su dva premijera — Boris Džonson i Liz Tras — napustili svoje funkcije usred inflacije koja je porasla na 40-godišnji maksimum.

Ove nedelje, Riši Sunak, bivši ministar finansija, zvanično je imenovan za premijera Velike Britanije, postavši prvi političar koji nije belac na toj funkciji, piše Sputnik.

Sunak (42) je postao senzacija nakon što je postao prva osoba indijskog porekla koja je preuzela torijevsko vođstvo u Velikoj Britaniji usred velike ekonomske i političke krize u zemlji.

Sunak, najmlađi britanski premijer u više od 200 godina, bio je član parlamenta od 2015. i prvo je bio glavni sekretar trezora od 2019. do 2020. godine. Zatim je bio na funkciji kancelara finansija od 2020. do 2022.

Ali sigurno, on nije on sam na listi svetskih lidera sa indijskim poreklom koji su imali ključne političke uloge: evo pregleda na samo nekoliko političara i diplomata koji imaju korene u Indiji i vode političke frontove širom sveta.

Potpredsednica SAD, Kamala Haris

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kamala Haris

 

Rođena u Kaliforniji u porodici migranata — oca sa Jamajke i majke Indijke, Kamala Haris je i prva žena i prva žena koja nije belkinja koja je postala potpredsednica SAD.

Njena majka, Šiamala Gopalan, istraživač za rak dojke, odgajala je nju i njenu sestru Maju kao samohrana majku nakon što se preselila u Sjedinjene Države iz indijske države Tamil Nadu.

 

 

Uoči predsedničkih izbora 2020., Haris je bila glasno govorila o svojim vezama sa indijskom kulturom i poštovanju indijskog nasleđa.

Posetila je Indiju da upozna svog dedu, P.V. Gopalana, indijskog državnog službenika sa višedecenijskom karijerom koji je učestvovao u pokretu za nezavisnost zemlje.

Premijer Mauricijusa, Pravind Džugnaut

Potiče iz porodice političara, Džugnaut je premijer Mauricijusa od 2017. godine, a vodi stranku Militantnog socijalističkog pokreta (MSM) od aprila 2003. godine.

Rođen u hinduističkoj porodici Ahira. Njegovi preci potiču iz indijske države Utar Pradeš. Njegov pradeda je migrirao na Mauricijus 1870-ih.

Džugnaut je preuzeo vođstvo zemlje od svog oca, koji je podneo ostavku 2017. godine.

Tokom posete Indiji ove godine, Džagnaut je stigao do svoje domovine predaka u Utar Pradešu u pokušaju da razvije bliže veze i ojača bilateralne odnose sa Indijom.

Premijer Portugala, Antonio Košta

Portugalskog i indijskog porekla, Antonio Košta je postao premijer Portugala 2015. godine i sada služi svoj treći mandat na ovoj funkciji.

Koštin deda po ocu, Luis Afonso Marija da Košta, bio je sa teritorije indijske zajednice Goa, koja je bila pod portugalskom kolonijalnom vlašću od 1505. do 1961. godine.


Iako je Košta rođen u Maputu, glavnom gradu Mozambika, odrastao je u Goi. Njegova porodica je, međutim, emigrirala u Portugal nakon što je Indija oslobodila Gou od kolonijalne vlasti 1961. godine.

Predsednik Gvajane, Mohamed Irfan Ali

Rođen u muslimanskoj indo-gvajanskoj porodici u gradu Leonora u južnoameričkoj državi Gvajani, Mohamed Irfan Ali položio je zakletvu kao deveti izvršni predsednik nacije 2. avgusta 2020.

Dr Ali je doktorirao urbano i regionalno planiranje na Univerzitetu Zapadne Indije i bio je menadžer projekta Karipske razvojne banke.

Godine 2006. Ali je krenuo u politiku i postao član Narodne skupštine Gvajane, nadgledajući Ministarstvo stanovanja i vode i Ministarstvo turizma i trgovine.

Ministarka odbrane Kanade, Anita Anand

Kanadska političarka indijskog porekla Anita Anand smenila je dugogodišnjeg kanadskog ministra odbrane Hardžita Sajana nakon što ju je imenovao Džastin Trudo tokom rekonstrukcije kabineta prošle godine.

Njeni porodični koreni leže u Indiji, jer je njen otac bio iz države Tamil Nadu, a majka iz Pandžaba. Obojica su bili lekari.

 

 

Rođen u Kentvilu u Novoj Škotskoj, Anand je bila profesorka prava na Univerzitetu u Torontu i imenovana je u Stručni komitet Vlade Ontarija 2015. za razmatranje alternativa finansijskog savetovanja i politike finansijskog planiranja.

Ministar za međunarodni razvoj Kanade, Hardžit Sajan
 

Rođen u indijskoj državi Pandžab, porodica Hardžita Sajana, koji je sadašnji ministar za međunarodni razvoj Kanade, emigrirala je u Kanadu 1976. kada je imao samo pet godina.

Sajan je svoje rane godine proveo na jugu Vankuvera i studirao je u srednjoj školi Čarls Taper u centralnom Vankuveru.

Postao je detektiv u policijskoj upravi Vankuvera i bio je potpukovnik u kanadskoj vojsci pre nego što se okrenuo politici.

Predsednica Singapura, Halima Jakob

Halima Jacob (58) postala je prva žena predsednica Singapura. Pre toga je bila član Singapurske Narodne Akcione Partije (PAP).

Ona je osmi predsednik zemlje od 2017.

Predsednik Sejšela, Vavel Ramkalavan

Anglikanski sveštenik indijskog porekla, Vevel Ramkalavan je predsednik Sejšela od oktobra 2020.

 

 

Rođen na Maheu, glavnom ostrvu Sejšela, Ramkalavanov deda je poreklom iz grada Gopalganj u indijskoj državi Bihar i migrirao je u istočnu Afriku. Ramkalavanov otac je bio limar, a majka učiteljica.

Prema izveštajima medija, Ramkalavan je rukopoložen za sveštenika 1985. godine nakon teoloških studija na Teološkom koledžu Svetog Pavla na Mauricijusu, a upravo je njegov sveštenički zadatak odveo Ramkalavana u politiku.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading