PUTINU SE OVO NEĆE SVIDETI: NATO postavlja nuklearno oružje na finsku granicu s Rusijom?

Autor:

Svet

26.10.2022

18:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nema ograničenja za uspostavu baza Alijanse u zemlji.

PUTINU SE OVO NEĆE SVIDETI: NATO postavlja nuklearno oružje na finsku granicu s Rusijom?

Foto: Tanjug/AP

U potezu koji bi mogao razbesniti Rusiju, nuklearno oružje bi moglo biti postavljeno u Finskoj ako zahtev zemlje za pridruživanje NATO bude odobren, prema izveštaju finskih novina,

I Finska i Švedska predale su zahteve za članstvo u NATO u maju, kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Prema novinama "Iltalehti" sa sedištem u Helsinkiju, predlog zakona o potencijalnom članstvu u NATO koji će finska vlada staviti pred parlament, ne uključuje nikakva izuzeća za nuklearno oružje, navodi Njuzvik.

Govoreći za list, odbrambeni izvori rekli su da su se finski ministri spoljnih poslova i odbrane, Peka Havisto i Anti Kaikonen, u julu "obavezali" NATO-u da neće tražiti "ograničenja ili nacionalne rezerve" ako zahtev Helsinkija bude prihvaćen.

Insajderi spoljne politike rekli su "Iltalehtiju" da to znači da bi nuklearno oružje NATO-a moglo prolaziti kroz finsku teritoriju ili biti bazirano na njemu. Osim toga, nema ograničenja za uspostavu NATO baza u zemlji.

Prema Federaciji američkih naučnika, SAD već ima oko 100 komada nuklearnog oružja u Evropi, smeštenog u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

Glavni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, pozdravio je zahteve za članstvo Finske i Švedske u maju, opisavši taj potez kao "istorijski trenutak" za savez.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading