VODITELJ POZVAO NA GENOCID UKRAJINSKE DECE: "Ma samo ih podavite u TISI!" Zapad ga nekad slavio, a sad ga se i Rusija odriče! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

25.10.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

“Samo podavite tu decu, samo ih podavite”, reagovao je ruski televizijski voditelj Anton Krasovski na izveštaj autora naučne fantastike Sergeja Lukjanenka o njegovoj prvoj poseti Ukrajini osamdesetih godina, kad su mu "deca rekla da bi živela bolje živote da nije bilo ruskih okupatora".

VODITELJ POZVAO NA GENOCID UKRAJINSKE DECE: "Ma samo ih podavite u TISI!" Zapad ga nekad slavio, a sad ga se i Rusija odriče! (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, YouTube/Printscreen

Krasovski, voditelj “Rusije danas” (RT), izvinio se nakon kontroverzne izjave zbog koje je Ukrajina rekla da je to “podsticanje na genocid” i zatražila od stranih vlada za zabrane RT zbog promovisanja govora mržnje.

"Podavite ih"

Do kontroverzne izjave voditelja došlo je prošle nedelje tokom emisije u kojoj je reagovao na izveštaj autora naučne fantastike Lukjanenka o njegovoj prvoj poseti Ukrajini osamdesetih godina, kad su mu "deca rekla da bi živela bolje živote da nije bilo ruskih okupatora".

 

 

- Trebalo je da se udave u (reci) Tisi. Samo podavite tu decu, podavite ih – rekao je voditelj.

- To nije vaš metod jer ste vi SF pisci inteligentni ljudi, ali to je naš metod. Ko kaže da ga je okupirala Moskva, njega treba baciti u reku – dodao je Krasovski, koji je u prošlosti izjavio da bi “ukrajinske bake dale ušteđevinu za sahranu samo da bi ih ruski vojnici silovali”.

"Zaneo sam se!

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Anton Krasovski

 

Nakon što se u javnosti podigla bura, Krasovski je rekao da se “zaista posramio” i da se “zaneo” u svojim komentarima, preneo je “Gardijan”.

- Pa, događa se. Uživo ste u emisiji, zanesete se i ne možete da stanete. Molim oproštaj od svih koje je ovo šokiralo – naveo je on.

"Podsticanje na genocid"

Ukrajina je pozvala na svetsku zabranu RT-a, urgirajući na zemlje koje to još nisu uradile da pogledaju deo emisije sa Krasovskim.

- Ovo je ono uz šta se svrstavate ako dozvolite RT da radi u vašim zemljama. Agresivno podsticanje na genocide (sudićemo ovoj osobi zbog toga) nema nikakve veze sa slobodom govora. Zabraniti RT širom sveta! – poručio je Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar spoljnih poslova.

Preterao čak i za Kremlj

Ipak, izgleda da je njegova zapaljiva izjava bila preterana čak i za Kremlj i ruskog predsednika Vladimira Putina. Naime, ruski državni istražni komitet potvrdio je da ispituje slučaj i da će napraviti izveštaj.

Jedan ruski stručnjak, Sergej Markov, čak je sugerisao da su Krasovljevi komentari toliko nečuveni da on mora da radi za zapadne obaveštajne službe u shemi prevare, preneo je “Gardijan”. List ukazuje da je ovaj incident velika sramota za RT, koji je bio glasni zagovornik rata, ali se sada distancirao od Krasovljevih navoda.

"Privremeno ludilo"

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Margarita Simonjan

 

Dok je voditelj suspendovan nekoliko sati nakon svoje izjave, a televizija insistirala da niko u RT ne deli njegove poglede, glavna urednica Margarita Simonjan je rekla da su komentari Krasovskog posledica “privremenog ludila”.

- Za decu Ukrajine, kao i decu Donbasa i svu drugu decu, želim da sve ovo završi što je pre moguće i da mogu ponovo da žive i uče u miru – na jeziku koji ona smatraju materinjim - napisala je Simonjan na službenom sajtu RT-a, preneo je Ba.n1info.com.

Simonjan je u postu navela da niko u RT “nije sposoban da podrži takvu svirepost”.

- U ovom trenutku prekidam našu saradnju (sa Krasovskim), jer ni ja ni ostatak tima RT ne smemo da dozvolimo da se pojavi čak i pomisao da je neko od nas sposoban da podrži takvu svirepost - napisala je.

Ko je Krasovski?

Ruski voditelj, koji je homoseksualne orijentacije i kao takav bio istaknuti kritičar antigej zakona usvojenih početkom 2010-tih, priključio se RT-u 2020, kad ga je Simonjan postavila da vodi emitovanje programa na ruskom jeziku.

Krasovski (47) je stekao određeno priznanje Zapada kada je 2013. uživo na ruskoj televiziji objavio da je gej u znak protesta protiv zakona koji podržava Kremlj i koji nameće oštre kazne i zatvorske kazne za distribuciju homoseksualne "propagande" maloletnicima, preneo je RSE.

Kad su iste godine komšije brutalno ubile 22-godišnjeg muškarca iz grada Volgograda na jugu Rusije zbog toga što je bio gej, Krasovski je u članku za “Gardijan” kritikovao Kremlj da targetira odabrane grupe ljudi.

"Dobar gej je mrtav gej"

- Kako je došlo do toga da je danas u Rusiji dobar gej mrtav gej? Kako je došlo do zakona u Dumi koji zabranjuje pravdanje homoseksualnosti? Do sada je jedino što vam je bilo zabranjeno da se pravdate u mojoj zemlji bio terorizam - naveo je on tada.

- Što se tiče (ruskih) poslanika, ja nisam ljudsko biće u istom smislu kao oni, ja sam klasifikovan kao ološ, kao terorista - napisao je tada.

Javna objava Krasovskog dovela je do privremenog okončanja njegove karijere, jer mu je zabranjen pristup državnim medijima, da bi se vratio kao voditelj državne radiodifuzije sedam godina kasnije.

“Gardijan” piše da je njegovo imenovanje u RT bilo viđeno kao “manji uspeh” za Simonjanovu, koja je bila oduševljena unajmljivanjem novinara prethodno povezanih sa ruskom opozicijom ili kritičara vlade. List podseća da je Krasovski 2021, kad je takođe radio za RT, prethodno pozivao da se Rusi koji protestuju protiv vlade u Sankt Peterburgu zavežu i udave u kanalu.

Sada je slično predložio za ukrajinsku decu.

Sramotni ruski TV incidenti

U drugom sramotnom incidentu na ruskoj televiziji prošle nedelje vojni stručnjak blizak ruskom Ministarstvu odbrane, Ruslan Puhov, uhvaćen je u priznanju da je Moskva koristila iranske dronove u napadima na Ukrajinu, ali zatražio od voditelja da ga ne pritišće na tu temu, piše “Gardijan”.

 

 

- Znate onaj izraz, “svi mi imamo šu*ak ali ne koristimo tu reč”? Svi mi znamo da su dronovi iranski ,ali vlada to nije priznala – rekao je Puhov.

Takođe, Krasovski teško da je jedini koji je svojim izjavama na ruskoj televiziji od početka rata u Ukrajini šokirao javnost.

Početkom ovog meseca je jedan od najpoznatijih Putinovih pristalica Jevgenij Satanovski, gostujući u TV emisiji "Veče sa Vladimirom Solovjovom" na ruskoj televiziji, izneo zabrinjavajući predlog. Na pitanje voditelja kako Rusija može da pobedi i kako bi Moskva trebala da reaguje na Amerikance, Satanovski je odgovorio:

- Rusija je to što je i nastavićemo da se vodimo istim principima kao i do sada. Svi koji su sa nama biće dobro, a ostale ćemo pobiti – rekao je on, preneo je "Dejli bist".

 

 

A u septembru su ruski državni TV voditelji i gosti upozorili su Zapad da će, ako osete da je Rusija saterana u ćošak, osigurati da "svi budu uništeni". Vojni ekspert Igor Кorotčenko i državna TV voditeljka Olga Skabejeva, takozvana "Putinova lutkica", složili su se da će Rusija da upotrebi nuklearno oružje ako smatra da joj preti uništenje.

Takođe u oktobru, kad su Vladimir Solovjov i Margarita Simonjan kritikovali sprovođenje delimične mobilizacije u Rusiji, pokušali su da pronađu žrtvene jarce za rusku haotičnu mobilizaciju. Otišli su toliko daleko da je Solovjov čak pozvao na streljanje preterano revnih oficira za regrutaciju.

- Možemo li da ih upucamo? - upitao je Solovjov.

Simonjanova je na to odgovorila da je ona “protiv pogubljenja”.

(Republika/Blic)

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading