SUNAKOVI BABA I DEDA DOŠLI U BRITANIJU BEZ IČEGA: Ovako je izgledao vrtoglavi uspon porodice novog britanskog premijera

Autor:

Svet

25.10.2022

06:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Riši Sunak je od danas lider britanskih konzervativaca i budući premijer Velike Britanije. Njegov izbor za čelo Vlade mnogi već ocenjuju kao veliku prekretnicu i kuriozitet u dosadašnjoj britanskoj političkoj istoriji.

SUNAKOVI BABA I DEDA DOŠLI U BRITANIJU BEZ IČEGA: Ovako je izgledao vrtoglavi uspon porodice novog britanskog premijera

Foto: Tanjug/AP

Riši Sunak, pre nego što se sučelio sa bivšim premijerom Borisom DŽonsonom, doživeo je brz uspon na političkoj sceni Britanije. NJegov izbor za premijera zemlje označava ujedno veliku prekretnicu i kuriozitet obzirom da je on vodi poreklo od emigranata iz Indije i istočne Afrike.

Sada će imati čast da preuzme šestu po veličini ekonomiju na svetu. 

Njegova politička kampanja za mesto šefa Konzervativaca, a i premijera počela je još nakon ostavke Borisa DŽonsona 7. jula 2022. godine, a podrška mu je stigla sa razčitih političkiih instanci, od zamenika britanskog premijera Dominika Raba i ministra saobraćaja do lokalnih partijskih struktura.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Četrdeset jednogodišnji Riši Sunak, obavljao je predhodno službu državnog sekretara od 2020. do 2022. dok se pre toga nalazio na jednogodišnjoj funkciji glavnog sekretara državnog trezora. Kao član Konzervativne stranke, član je britanskog parlamenta od 2015. godine.

Riši Sunak je rođen 12. maja 1980. u Sautemptonu, u jugoistočnoj Engleskoj. NJegovi roditelji Javšir i Uše Sunak indijskog su porekla i rođeni su u Keniji i Tanzaniji. Otac mu je po zanimanju lekar opšte prakse, dok je majka bila uposlena kao apotekarka.

BABA I DEDA EMIGRIRALI U BRITANIJU

Sunakovi baba i deda rođeni su u provinciji Pendžab, u zadašnjoj Britanskoj indiji, a u Veliku Britaniju su emigrirali 1960-ih godina iz istočne Afrike i u Britaniju su došli praktično bez ičega. Sunak je najstariji od troje braće i sestara. Mlađi brat Sanjai je psiholog, a sestra Rakhi radi kao šef odeljenja za humanitarne, mirovne, fondove i programe UN-a u Kancelariji za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj. 

Školovao se na Vančester koledžu, a nakon toga je studirao filozofiju, politiku i ekonomiju na Linkoln koledžu u Oksfordu, a kasnije je stekao zvanje mastera na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji kao Fulbrajtov stipendista.

Dok je studirao na Stanfordu, upoznao je svoju buduću suprugu Akšatu Murti, ćerku N. R. Narajane Murtija, indijskog biznismena milijardera koji je osnovao Infosis.

POSLOVNA I POLITIČKA KARIJERA

Političku karijeru započeo je u ranim dvadesetim godinama. Prvo je stažirao u štabu Konzervativne stranke na svom matičnom fakultetu. Od 2001. do 2004. bio je uposlen kao analitizač u investicionoj banci.

Stažirao je u štabu konzervativne kampanje tokom svog boravka na univerzitetu. Od 2001. do 2004. radio je kao analitičar u investicionoj banci Goldman Sachs. Napustio je posao da bi se pridružio fondaciji "The Childrens Investement Fund Menagement" i postao njen partner u septembru 2006. Tri godine kasnije, prešao je u fund "Theleme Partners". Takođe bio je i direktor investicione firme u vlasništvu svog oca.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Godine 2014. prvi put je izabran jza kandidata konzervativaca za izborni okrug Ričnomd (Jorks), mesto koje je ranije držao Vilijam Hejg. Okrug je poznat po tome što ga već više od 100 godina drži Konzervativna stranka. Te godine je bio na čelu Istraživačke jedinice za razmenu politika crnaca i manjina (BME) i koautor je izveštaja o zajednicama BME u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Na opštim izborima 2015. izabran je za poslanika iz Ričmonda (Jorks). Od 2015. do 2017. godine bio je član Izborne komisije za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja. 

Podržao je referendum o izlasku iz EU 2016. Napisao je i izveštaj za Centar za političke studije koji podržava uspostavljanje slobodnih luka nakon Bregzita, a sledeće godine je napisao izveštaj u kome se zalaže za stvaranje tržišta obveznica na malo za MSP. 

Ponovo je izabran za poslanika sa istog mesta na Opštim izborima 2017. godine. Bio je podsekretar parlamenta od januara 2018. do jula 2019. Podržao je premijera Borisa DŽonsona na izborima za rukovodstvo Konzervativne stranke 2019. i čak je bio koautor članka u britanskom nacionalnom dnevniku u kojem se zalagao za DŽonsona tokom kampanje u junu 2019. godine. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Sunak je ponovo izabran na opštim izborima 2019., a premijer Boris DŽonson ga je imenovao za glavnog sekretara za trezor u julu 2019. godine, a služio je pod kancelarom Sajidom DŽavidom. Član Tajnog saveta postao je 25. jula 2019. godine. 

Nakon rekonstrukcije kabineta u februaru 2020., Sunak je unapređen na položaj kancelara finansija. 

BOGATO SE OŽENIO

Riši Sunak se venčao sa Akšatom Murti u avgustu 2009. Bračni par ima dve ćerke. NJegova supruga je inače ćerka indijskog milijardera Narajane Murti i direktorka je kompanije Catamaran Ventures. Ona takođe vodi sopstvenu modnu marku i među najbogatijim je ženama u Britaniji. 

Supruga Riši Sunaka ima status nedomicilnog stanovništva, što znači da nije obavezna da plaća porez na prihod koji je zaradila u inostranstvu dok je živela u Ujedinjenom Kraljevstvu. Murthi plaća oko 30.000 funti da bi osigurala određeni status, što joj dalje omogućava da izbegne plaćanje poreza u Velikoj Britaniji od oko 20 miliona funti. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Nakon medijske kontroverze po tom pitanju koja je porasla tokom najave Rišija Sunaka da se kandiduje za premijera, Akshata Murthi je 8. aprila 2022. objavila da će platiti porez u Ujedinjenom Kraljevstvu na svoj globalni prihod. Ona je dalje dodala da ne želi da to bude problem da odvrati pažnju od planova njenog supruga. 

Navodno je takođe otkriveno da je Riši Sunak nastavio da drži karticu stalnog boravka u SAD koju je stekao 2000-ih do 2021. godine, uključujući 18 meseci nakon što je bio kancelar, što je zahtevalo popunjavanje poreskih prijava u SAD. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading