BORIS DŽONSON NAPRASNO PREKINUO ODMOR NA KARIBIMA! Spreman na sve da se ponovo dokopa PREMIJESKOG MESTA!

Autor:

Svet

22.10.2022

08:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džonsonove pristalice traže "pakt jedinstva" sa Sunakom kojim bi se izbeglo glasanje članova.

BORIS DŽONSON NAPRASNO PREKINUO ODMOR NA KARIBIMA! Spreman na sve da se ponovo dokopa PREMIJESKOG MESTA!

Foto: Tanjug/AP

Bivši britanski premijer Boris Džonson sve više napreduje u svom hrabrom pokušaju da se vrati u Douning Strit nakon ostavke Liz Tras uprkos kritičarima koji upozoravaju da time reskira da gurne konzervativce u novi haos zbog predstojeće parlamentarne istrage o skandalu "Partigejt".

I dok je bivši britanski premijer naprasno prekinuo odmor na Karibima i odjurio u London, Riši Sunak je ostao u prednosti i favorit je za pobedu s podrškom već 90 zastupnika. Njegovi pristalice tvrde da je prošao prag od 100 imena koja su mu potrebna da bi bio uvršten na glasački listić.

Džonson je dobio podršku šest sadašnjih ministara u vladi.

Međutim, kako piše Dejli mejl, visoki torijevci pokušavaju da posreduju u susretu "licem u lice" između Borisa Džonsona i Rišija Sunaka u pokušaju da okončaju njihov sukob nastao zbog kršenja karantina za vreme korone kada je Džonson organizovao žurke. Ta afera je poznata kao "Partigejt".

Džonsonovi saveznici hvalili su se da će on "lako" preći prag od 100 zastupnika i tvrdili da bi bio jak kandidat za pobedu. Rekli su da traži "pakt jedinstva" sa Sunakom kojim bi se izbeglo glasanje članova.

Ni Džonson ni Sunak još se nisu službeno izasnili, dok je Peni Mordaunt, državna ministarka za trgovinsku politiku Ujedinjenog Kraljevstva, postala prva koja je objavila da se kandiduje.

Kritičari bivšeg premijera rekli su da će se neki torijevski zastupnici verovatno osamostaliti ili prići u drugu stranku ako on ponovno pobedi.

Prema izmijenjenim pravilima stranačkog Odbora 1922 za izbor novog čelnika, za službenu kandidaturu potrebna je pisana podrška 100 članova. 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading