OBAVEŠTAJNA SLUŽBA OTKRILA KAKO PREPOZNATI RUSKE ŠPIJUNE: Prisutni su na sajtovima sa malim oglasima

Autor:

Svet

21.10.2022

21:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska je danas upozorila na ruske špijune koji biraju učenike prestižnih škola

OBAVEŠTAJNA SLUŽBA OTKRILA KAKO PREPOZNATI RUSKE ŠPIJUNE: Prisutni su na sajtovima sa malim oglasima

Foto: Tanjug/AP

Francuski Generalni direktorat za unutrašnju bezbednost (DGSI) upozorio je danas na prisustvo ruskih špijuna na sajtovima sa malim oglasima gde ciljaju učenike prestižnih, velikih škola ili mlade stručnjake koji nude privatne časove. "Špijuniranje, nažalost, nije samo u bioskopu", upozorila je francuska unutrašnja obaveštajna služba na svom sajtu, zadužena posebno za identifikaciju stranih agenata.

Ta služba je nedavno otkrila da su francuskim studentima i mladim stručnjacima prilazili oficiri ruske spoljne obaveštajne službe nakon što su studenti ponudili privatne časove na sajtovima sa malim oglasima. Francuski mediji su preneli da je DGSI otkrio desetak takvih slučajeva.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Domišljati, empatični i maštoviti, špijuni žele da ciljaju ljude od interesa kako bi iskoristili njihove ranjivosti ili, još bolje, njihove veštine za pristup obaveštajnim podacima -  navodi DGSI, koji je usvojio strategiju transparentnije komunikacije na temu špijuniranja. Obaveštajna služba opisala je u grubim crtama način rada špijuna, čiji je cilj da "razvije navodno bezazlene odnose koji će mu vremenom omogućiti da eksploatišu žrtvu".

"Učenik" koji se prijavi za privatni čas, koristi ime koje nije ruskog porekla, postavlja zahteve o sve osetljivijim temama, retko je dostupan na svom telefonu, traži da privatni časovi budu u restoranu ili u baru, nikada kod kuće, plaća sve veće sume gotovinom i uvek usmeno zakazuje sledeći čas. DGSI je pozvao građane da ukoliko su primetili slično, sumnjivo ponašanje to prijave službi uz savet da nikad ne budu nasamo sa takvom osobom "profesionalcem za manipulaciju".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading