ZVER SA ISTOKA NAJVEĆA PRETNJA EVROPI! Dramatične prognoze stručnjaka: ZA EU SVE ZAVISI OD JEDNOG FAKTORA NAD KOJIM NEMAJU KONTROLU!

Autor:

Svet

20.10.2022

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strah od oštre zime u Evropi.

ZVER SA ISTOKA NAJVEĆA PRETNJA EVROPI! Dramatične prognoze stručnjaka: ZA EU SVE ZAVISI OD JEDNOG FAKTORA NAD KOJIM NEMAJU KONTROLU!

Foto: Tanjug/AP

Evropske vlade nastoje da spreče redukcije energije i isključivanja struje ove zime, a hoće li da uspeju u tome, zavisiće o nečemu nad čime nemaju kontrolu: vremenu.

Analitičari kažu da se predsednik Rusije Vladimir Putin nada hladnoj zimi ili daljem razdoblju jakih hladnoća pošto je obustavio izvoz gasa u Evropi zbog evropske podrške Ukrajini.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

 

Još jedna hladna zima kao 2010./2011. ili duži ledeni talas sa Arktika poput "Zveri sa istoka", koji je 2018. iz Sibira pogodio zapadnu Evropu, mogli bi da prouzrokuju probleme koji će možda oslabiti evropsku odlučnost u pomaganju Ukrajini.

- Energetsko oružje ima jedan metak u cevi i on ga je upravo ispalio, rekao je Eliot A. Koen, istoričar rata i stručnjak za bezbednost pri Centru za strateške i međunarodne studije na Univerzitetu Džon Hopkins.

-Evropljani će ove zime doživeti najgore, rekao je za AFP, prenosi Jutarnji list.

U mnogim zemljama domaćinstva se pozivaju da snize temperaturu na termostatima, a preduzeća da štede energiju u sklopu plana EU-a da se smanji potrošnju gasa ove zime za 15 odsto u odnosu na prosek.

Evropske države poslednjih meseci ubrzano pune strateške rezerve kupujući gas po rekordnim cenama od, između ostalog, Alžira, Katara, Norveške i SAD-a.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Evropska skladišta sada su gotovo puna, do gotovo 90 odsto kapaciteta, što je velika bezbednost za potrošače i preduzeća koja se oslanjaju na gas za grejanje domova, kancelarija i fabrika.

-Evropa je u dobroj poziciji da prebrodi zimu pod normalnim vremenskim uslovima, rekao je Alireza Nahvi, naučnik konsultantske kompanije za energetiku "Wood Mackenzie", za AFP.

Generalno toplo

S obzirom na to koliko je toga na kocki, sezonske vremenske prognoze postale su jako važne i trgovci i kreatori politika posebno prate izveštaje Evropskog centra za centralne vremenske prognoze koji finansira EU.

Njihova Kopernicusova služba za klimatske promene priprema tromesečne prognoze koje procenjuju verovatnost različitih vremenskih obrazaca nad kontinentom, koristeći se superračunarom koji obrađuje podatke nacionalnih meteoroloških službi.

-Poslednjih nekoliko nedelja bili smo zaista zaposleni, rekao je Karlo Buontempo, direktor Kopernicusove službe za klimatske promene, pred objavu njihove prognoze za razdoblje od novembra do januara.

-Ove godine postoji očito geopolitički interes za to pitanje, dodao je.

Iako je još prerano da bi mogle da se daju dati pouzdane prognoze za zimu, prve naznake su da će biti generalno toplo, ali s rizikom ranih talasa hladnoće u novembru i decembru.

-Kada počne zima, bitan je smer vetra. Ako od sredine novembra do decembra budemo imalo jake istočne vetrove i sneg nad Evropom, to će se sigurno odraziti na potražnju za gasom, cene i geopolitiku, objasnio je Buontempo.

Republika

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Zima/ilustracija

 

S druge strane, nakon rekordno toplog leta u Evropi, Atlantski okean topliji je nego obično zbog čega bi temperature trebalo da budu više kada vetrovi duvaju sa zapada.

-Stojim pri činjenici da će verovatno biti generalno toplija zima, ali postoji veća verovatnost da će na početku biti hladnijih razdoblja, dodao je.

Ahilova peta

Međunarodna agencija za energiju testira sposobnost Evrope da prebrodi ovu zimu bez ruskog gasa.

Uz prosečne temperature i pod usloovom da potražnja za gasom ove godine bude oko devet odsto manja u odnosu na prosek, veruje se da će kontinent prebroditi zimu bez većih poremećaja.

-Ako ne budemo imali nimalo ruskog gasa, a zima će biti hladnija za oko 10 odsto od proseka, to će izvršiti pritisak na evropski plinski sistem, upozorio je Džerdželi Molnar, analitičar za gas IEA-e.

Drugi važan faktor biće nivo zaliha. Premda su sada skladišta napunjena oko 90 odsto, ne može se koristiti sav taj gas.

Kako se zalihe smanjuju, pritisak pada, što znači da je poslednjih 30 odsto teško iskoristiti.

Kasni talas hladnoće u februaru ili martu kada će pritisak biti nizak agencija u nedavnom izveštaju opisuje kao "Ahilovu petu evropske bezbednosti na području snabdevanja gasom".

Molnar je takođe naglasio da je vreme sve važnije za obnovljive izvore energije koji čine sve veći udeo u evropskoj energetskoj mešavini.

-Epizoda koju treba zapamtiti je ‘Zver sa istoka‘ koja je zaista pokazala koliko gasni sistem može biti ranjiv na jak talas hladnoće, rekao je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading