AMERIKANCI U STRAHU OD INFLACIJE TRI NEDELJE PRE IZBORA: Zabrinuti da im zemlja ide u POGREŠNOM smeru

Autor:

Svet

19.10.2022

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema poslednjoj anketu, 90 odsto Amerikanaca izrazilo je zabrinutost zbog ekonomskog stanja u zemlji, dok čak 80 odsto nacije kaže da će inflacija odigrati veliku ulogu u njihovom glasanju na izborima koje je za tri nedelje.

AMERIKANCI U STRAHU OD INFLACIJE TRI NEDELJE PRE IZBORA: Zabrinuti da im zemlja ide u POGREŠNOM smeru

Foto: Tanjug/AP

Gotovo 10 odsto više ispitanika kaže da veruje republikancima više nego demokratama da će se nositi s inflacijom, prema anketi Politico/Morning Consulta objavljenoj u sredu.

Anketa je još jedan loš rezultat za demokrate dok se republikanci bore za povratak većine u Senatu usred ekonomske krize koja je dovela do 40-godišnje visoke inflacije i nadolazeće recesije.

Anketiranih 2005 Amerikanaca nije optimistično, a 53 odsto njih tvrdi da misli da će se ekonomija samo pogoršati u sledećoj godini.

Sedamdeset i jedan odsto republikanaca smatra da će se stanje u ekonomiji pogoršati, dok samo 33 odsto demokrata misli isto. Većina nezavisnih glasova – 56 odsto– kaže da će se verovatno pogoršati tokom sledeće godine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Već 38 nedelja zaredom većina birača kaže da zemlja ide u pogrešnom smeru – poslednja anketa pokazala je da se tako oseća 70 odsto ispitanika.

Međutim, dve su stranke još uvek prilično ravnomerno podeljene. Republikanci imaju 44 odsto u poređenju s 45 odsto demokrata. Anketa ima marginu greške od plus ili minus 2 postotna boda, što znači da je zapravo još uvek pitanje koja će stranka biti ukupni pobednik.

Samo 4 odsto ispitanika reklo je da ekonomija i inflacija neće igrati nikakvu ulogu u njihovom glasanju na izborima u sredini mandata 2022.

Na pitanje koja bi pitanja bila zabrinjavajuća pri glasanju ove godine, inflacija je bila glavno pitanje.

Kriminal je bio 16 odsto iza na drugom mestu, a poslovi i pristup pobačaju bili su izjednačeni s trećim mestom s 59 posto ispitanika koji tvrde da će to pitanje uticati na njihov izbor.

Imigracija je ipak dospela na popis, a 55 odsto Amerikanaca tvrdi da će to pitanje uticati na njihovo glasanje 8. novembra.

Više od 90 odsto kažu da su zabrinuti zbog inflacije, velika većina od 71 odsto kaže da su 'jako zabrinuti' zbog tog pitanja, koje je ove godine dosegnulo rekordne brojke i ne pokazuje znakove da će se situacija stabilizovati.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Na pitanje koji je 'glavni prioritet' pri odlučivanju za koga će glasati u novembru, 42 odsto ispitanika reklo je da su na vrhu popisa ekonomska pitanja, što uključuje inflaciju, cene gasa, radna mesta, poreze i nezaposlenost.

Predsednik Džo Bajden ovog meseca kreće u predizbornu kampanju u pokušaju da ojača demokrate-

Nejasno je koliko će pozitivnog uticaja imati predsednik s obzirom na to da je njegov rejting još uvek pod vodom, jer 54 posto ispitanika ne odobrava način na koji on obavlja svoj posao, a 44 posto odobrava.


Republikanci zameraju Bajdenu i demokratama visoke troškove života, problem koji birači vide da utiče na njihov svakodnevni život.

- Vidite, činimo sve što možemo - rekla je u utorak uveče portparol Bele kuće Karin Žan Pjer za CNN.

- Mi ovo shvatamo veoma ozbiljno kada je u pitanju inflacija, kada je u pitanju smanjenje troškova. I predsednik će nastaviti da radi taj posao. Zato je Zakon o smanjenju inflacije bio toliko važan.

Na novembarskim izborima, republikancima je potreban neto dobitak od pet mesta da bi osvojili većinu u Predstavničkom domu, i neto dobitak od samo jednog mesta da bi osvojili kontrolu nad ravnopravno odlučenim Senat

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading