HAOS U BRITANIJI: Ministarka unutrašnjih poslova podnela ostavku

Autor:

Svet

19.10.2022

16:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suela Braverman, ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije podnela je ostavku.

HAOS U BRITANIJI: Ministarka unutrašnjih poslova podnela ostavku

Foto: Tanjug/AP

Ovaj potez samo produbljuje političku krizu u Britaniji.

Britanska premijerka Liz Tras izjavila je juče da je borac koji ne odustaje odgovarajući na zahteve poslanika opozicije da podnese ostavku, međutim i u redovima njenih konzervativaca žele da joj vide leđa.

Liz Tras pokušava ponovo da uspostavi autoritet nad nemirnim redovima Konzervativne stranke usred sve brojnijih medijskih izveštaja o tome da jačaju zahtevi za njenu smenu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Britanska premijerka

Trasova pokušava da skupi podršku unutar stranke nakon što je bila prisiljena da odustane od opsežnog plana rezanja poreza, zbog čega su neki konzervativni poslanici pozvali na njenu smenu samo nekoliko nedelja nakon što je preuzela premijersku dužnost.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Liz Tras

Priznala je da su njeni radikalni ekonomski planovi otišli predaleko i prebrzo nakon što su investitori okrenuli leđa funti i državnim obveznicama.

Međutim, uz rast kamata i zvanične brojeve koji pokazuju da je inflacija najviša u poslednjih 40 godina, Trasova, koju su članovi Konzervativne partije izabrali uz obećanje smanjenja poreza i održavanja javne potrošnje, suočava se s borbom da uveri javnost i svoju stranku da može da odgovori na krizu izazvanu rastom troškova života.
Ankete javnog mnjenja pokazuju da konzervativci zaostaju oko trideset bodova za Laburističkom strankom, a njene ocene su, kako javljaju mediji, katastrofalne.

 - Bila sam vrlo jasna da mi je žao i da sam pogrešila - rekla je Trasova opozicionim poslanicima dok je odgovarala na pitanja u parlamentu.

Nagađanja o premijerkinoj budućnosti i dalje ne prestaju, a mediji izveštavaju da buntovni konzervativci odmeravaju ko bi trebalo da je zameni. Dok su je ispitivali o njenim zaokretima u ekonomskoj politici, činilo se da je konzervativnim poslanicima u parlamentu primetno nelagodno.

Ankete pokazuju da čak 90 odsto britanskih građana traži smenu premijerke zbog ekonomskog haosa prouzrokovanog mini-budžetom bivšeg ministra finansija Kvazija Kvartenga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading