SKORO TREĆINA UKRAJINSKIH ELEKTRANA UNIŠTENA U RUSKIM NAPADIMA: Masovni nestanci električne energije širom zemlje

Autor:

Svet

18.10.2022

17:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina kaže da je 30 odsto njenih elektrana uništeno u poslednjih osam dana, dok Generalni sekretar NATO obećava pomoć Ukrajini protiv bespilotnih letelica koje joj zadaju najviše muka.

SKORO TREĆINA UKRAJINSKIH ELEKTRANA UNIŠTENA U RUSKIM NAPADIMA: Masovni nestanci električne energije  širom zemlje

Foto: Profimedia

Skoro trećina ukrajinskih elektrana uništena je u ruskim napadima od ponedeljka prošle nedelje, što je navelo generalnog sekretara NATO da objavi da će nova odbrambena sredstva protiv bespilotnih letelica biti isporučena za nekoliko dana.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da učestvuje u „terorističkim napadima“ svojim raketnim i iranskim udarima dronovima, dok su britanski ministri prisustvovali hitnim sastancima u Vašingtonu o tome kako da im se suprotstave, piše The Guardian.

- Od 10. oktobra, 30 odsto ukrajinskih elektrana je uništeno, što je izazvalo masovne nestanke struje širom zemlje. Napadi na civilnu infrastrukturu značili su da „nije ostalo prostora za pregovore sa Putinovim režimom - objavio je ukrajinski predsednik na svom zvaničnom Tviter nalogu.

CELA ZEMLJA U MRAKU

Bombardovanje je često neprecizno, te stradaju civili u stambenim zgradama, kako u Kijevu, tako i u drugim velikim gradovima.

Zbog toga dolazi do velikih problema za elektroenergetsku mrežu, kojoj je već nedostajala proizvodnja nako nšto je nuklearne elektrana u Zaporožju zatvorena.

Kirilo Timošenko, zamenik šefa predsedničke kancelarije, rekao je da su energetska infrastruktura i snabdevanje strujom gađani tokom noći u istočnom okrugu Kijeva, gde su dve osobe poginule, i u gradovima Dnjepar i Žitomir.

- Situacija je sada kritična širom zemlje jer naši regioni zavise jedni od drugih… neophodno je da se cela zemlja pripremi za nestanke struje, vode i grejanja - rekao je Timošenko ukrajinskoj televiziji.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, naveo je da će zemlje članice „pojačati” i isporučiti više protivvazdušne odbrane kako bi pomogle stabilizaciji situacije.

- Nato će u narednim danima isporučiti sisteme protiv bespilotnih letelica za suprotstavljanje specifičnoj pretnji dronova, uključujući one iz Irana - rekao je Stoltenberg, piše The Guardian.

MEŠAVINA PROJEKTILA

Rusija gađa Ukrajinu mešavinom projektila i, odnedavno, bespilotnih letelica iranske proizvodnje Šahed-136, poznatije kao iranske kamikaze.

Iako postoje znaci da Moskvi ponestaje vođenih projektila, ona je, prema Ukrajini, nabavila do 2.400 dronova i koristi ih kao jeftinije zamene za pogađanje energetskih ciljeva i unošenje straha u civile.

Iran poriče da je isporučio dronove Rusiji, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da nema nikakve informacije o njihovom poreklu.

- Koristi se ruska oprema sa ruskim imenima - rekao je Peskov.

Ukrajina, stručnjaci i zapadne vlade veruju da su ruski dronovi zapravo rebrendirani dronovi Šahed, prepoznatljivi po njihovom karakterističnom obliku delta krila i pregledu fragmenata pronađenih sa zemlje.

KAZNA ZA IRAN

Rojters je preneo da je Iran obećao da će Rusiji obezbediti rakete zemlja-zemlja, pored više dronova, pozivajući se na dva visoka iranska zvaničnika i dvojicu iranskih diplomata.

Nemačka je saopštila da Iran treba da bude kažnjen „daljim sankcijama“ nakon nedavne serije napada dronovima. Nemački ambasador u Velikoj Britaniji Migel Berger rekao je da je Teheran pomogao Rusiji da „teroriše civile u Ukrajini svojim kamikaza dronovima“ i da postoje „zabrinjavajući izveštaji“ da bi Iran mogao da proda rakete Moskvi.

Britanski ministar odbrane Ben Volas i ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli odleteli su u utorak u Vašington da razgovaraju o tome kako da odgovore na iransku intervenciju, pošto su zvaničnici obavestili da se priprema novi paket protivvazdušne odbrane za Ukrajinu. Zapadni zvaničnik je rekao da mnoge kolege unutar zapadne alijanse „gledaju šta bi mogao biti pravi paket za podršku Ukrajincima“.

Prošle nedelje Nemačka je isporučila prvi od četiri sistema protivvazdušne odbrane IRIS-T koje je obećala da će snabdevati Ukrajinu, ali su SAD bile oprezne u pogledu jačanja ukrajinskog vazduhoplovstva i odbrane iz straha da će to biti viđeno kao eskalacija.

APEL ZA UŠTEDU STRUJE I VODE

Dva „objekta kritične infrastrukture“ oštećena su u utorak u Kijevu, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko, a snabdevanje strujom i vodom u „mnogim kućama“ u istočnom Kijevu je „delimično ograničeno“.

Gradonačelnik je apelovao na stanovnike da štede struju isključivanjem klima-uređaja, kuvala i mikrotalasnih pećnica, a kuće koje imaju smanjen pritisak vode treba da koriste vodu što je moguće ekonomičnije.

Ceo Žitomir je ostao bez struje i vode posle dvostrukog raketnog udara na energetski objekat, a bolnice su radile zahvaljujući agregatima, rekao je gradonačelnik Sergej Suhomlin.

Rusija je u utorak saopštila da njene snage nastavljaju sa udarima na ciljeve vojne i energetske infrastrukture i da su koristile ono što je opisala kao visoko precizno oružje dugog dometa, vazdušno i morsko bazirano oružje.

Mete su bile „vojna komanda i energetska infrastruktura Ukrajine, kao i arsenali sa municijom i oružjem strane proizvodnje“, navodi se u saopštenju.

- Svi objekti su pogođeni - dodaje se.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading