LUKAŠENKO KAO PUTIN, HAPSI NEISTOMIŠLJENIKE: Opozicionim aktivistima sud u Belorusiji izrekao DRAKONSKE KAZNE, evo za šta su optuženi

Autor:

Svet

18.10.2022

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vođi grupe opozicionih aktivista u Belorusiji 25 godina zatvora

LUKAŠENKO KAO PUTIN, HAPSI NEISTOMIŠLJENIKE: Opozicionim aktivistima sud u Belorusiji izrekao DRAKONSKE KAZNE, evo za šta su optuženi

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Lukašenka

Beloruski sud izrekao je zatvorske kazne u rasponu od dve i po do 25 godina za desetak opozicionih aktivista optuženih za terorizam i izdaju, saopštila je nevladina organizacija za ljudska prava Viasna.

Nikolaj Avtuhovič, vođa grupe aktivista, osuđen je na 25 godina zatvora, objavila je ta organizacija na Telegramu, u jednoj od najtežih kazni izrečenih u toj zemlji.

Avtuhovič je optužen za niz zločina, uključujući terorizam, pokušaj državnog udara i izdaju, saopštila je grupa za ljudska prava, prenosi britanski Gardijan.

Osnivač Viasne, kolaureat Nobelove nagrade za mir za 2022. Aleš Bjajatski, bio je zatvoren u Belorusiji.

Avtuhovič i njegova grupa optuženi su da su u oktobru 2020. zapalili automobil i kuću policajca u gradu Grodno na zapadu Belorusije. Sud u Grodnu je saopštio da su takođe digli u vazduh još jedan automobil i da su pripremali druge napade.

Devet aktivista osuđeno je na kazne od 15 do 20 godina zatvora, uključujući i pravoslavnog sveštenika Sergeja Rezanoviča, koji je osuđen na 16 godina zatvora. Njegova žena je osuđena na 15 godina zatvora.

Sud je takođe jednog aktivistu osudio na šest godina i jedan mesec zatvora, a drugog na dve godine i šest meseci zatvora.

Belorusi su se 2020. pridružili istorijskim protestima protiv ponovnog izbora snažnog lidera Aleksandra Lukašenka, koji je gvozdenom pesnicom vlada bivšom sovjetskom zemljom skoro tri decenije.

Hiljade aktivista je uhapšeno u akciji, a ključni lideri opozicionog pokreta su sada ili u zatvoru ili u egzilu. Među njima je i Svetlana Tihanovskaja, politička novarka koja se kandidovala protiv Lukašenka na izborima u avgustu 2020.godine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Svetlana Tihanovskaja

Mnogi nezavisni mediji i nevladine organizacije su zabranjeni ili ugašeni, a njihovi lideri primorani da pobegnu.

Podsetimo, početkom jula ove godine ruski parlament podržao je zakon koji predviđa kazne do osam godina zatvora za one za koje se utvrdi da tajno sarađuju sa međunarodnim organizacijama, što je deo paketa novih "zločina protiv državne bezbednosti".

Rusija je već označila protivnike predsednika Vladimira Putina kao "ekstremiste", zatvorila njihove organizacije i poslala njihove lidere u zatvor. Mnogi disidenti su pobegli u izgnanstvo tokom obračuna, koji se intenzivirao u poslednje dve godine.

Najistaknutija ruska grupa za ljudska prava, Memorijal, zatvorena je ove godine jer se nije pravilno registrovala kao strani agent, pisao je početkom jula portal Vijesti.me

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Rojna

18.10.2022 10:22

Daj ne lazite ..sta treba da mu nacisti udju u zemlju i rovare ko vama srbima