IRANSKI ZVANIČNIK PRIZNAO SVE: Studente sa protesta odvode u PSIHIJATRIJSKE ustanove

Autor:

Svet

14.10.2022

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Devojke i žene širom Irana igrale su veliku ulogu u demonstracijama, a osim na ulicama protestovale su i u školama, na univerzitetima, studentskim domovima.

IRANSKI ZVANIČNIK PRIZNAO SVE: Studente sa protesta odvode u PSIHIJATRIJSKE ustanove

Foto: Tanjug/AP

Dok Iranke širom zemlje pale hidžabe i seku svoju kosu na protestima, ministar prosvete Irana Jusef Nuri potvrđuje da vlasti privode studente i učenike sa demonstracija i odvode ih u psihijatrijske institucije.

Privođenje studenata, po njegovim rečima, ima za cilj reformu i prevaspitavanje studenata da bi se sprečilo njihovo ponašanje koje se protivi društvenim normama, prenosi CNN.

- Moguće je da su ovi učenici postali "antisocijalne ličnosti" i želimo da ih promenimo - rekao je on za nezavisni iranski list Šarž i dodao da učenici mogu da se vrate na časove pošto se promene.

Pre skogo mesec dana 22-godišnja Mahsa Amini umrla nakon što ju je policija za moral odvedela u centar za prevaspitavanje zbog toga što nije poštovala propisani dres-kod koji se tiče hidžaba, a njena smrt izazvala je proteste širom Irana.

Ministar prosvete nije mogao da precizira tačan broj uhapšenih studenata rekavši da on nije veliki.

Na snimcima koji su kružili društvenim mrežama jasno se vide iranske žene i devojke kako skandiraju „Smrt diktatoru“ dok skidaju hidžabe.

Izrešetana i Hadis Hadžafi

Jednom prilikom, CNN je video kako devojke iz srednje stručne škole u ​​Teheranu protestuju na ulici blizu njihove škole i skandiraju „žena, život, sloboda“.

Demonstracije na ulicama ne jenjavaju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Protesti u Iranu

Policija je u sredu ispalila suzavac na demonstrante u Teheranu, a knjižare i kancelarije u blizini Teheranskog univerziteta zatvorile su svoja vrata, dok je policija za borbu protiv nereda jurila i ispaljivala gumene metke na demonstrante, rekao je očevidac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading